Ljetni kamp engleskog jezika – nezaboravno ljeto

Ljetni kamp engleskog jezika

Ljetni kamp engleskog jezika – nezaboravno ljeto

Ljetni kamp engleskog jezika na Kozari u organizaciji Oxford Edukativnog centra održao se drugu godinu za redom u periodu od 24. do 29. juna a nastavnici i polaznici engleskog jezika su sa kampa donijeli nova znanja ali i predivne uspomene.

Šta je Oxford ljetni kamp engleskog jezika?

Oxford ljetni kamp engleskog jezika na Kozari je kombinacija učenja engleskog jezika, boravka u prirodi, upoznavanja nacionalnog parka, sportskih, te raznih kreativnih aktivnosti.

Kamp je osmišljen kao petodnevno druženje djece uzrasta od 1. do 9. razreda osnovne škole uz pratnju nastavnika engleskog jezika, izvornog govornika engleskog jezika, te sportskog animatora.

Ljetni kamp engleskog jezika na Kozari, Aleksandar Stupar

Ljetni kamp engleskog jezika postaje tradicija

Ideja za kamp engleskog jezika se javila prije nekoliko godina, ali je bilo potrebno neko vrijeme da sama ideja sazri i da se spremimo za jedan tako ozbiljan projekat. Prvi kamp je organizovan 2018. godine i budući da su, kako polaznici tako i osoblje Oxford Edukativnog centra, bili više nego zadovoljni, ali i ohrabreni sjajnim reakcijama djece i njihovih roditelja, donijeli smo odluku da ljetni kamp postane dio tradicije naše škole.

Ljetni kamp engleskog jezika na Kozari, Anđela Đurić

Splet različitih aktivnosti je ono što izdvaja ovo druženje u prirodi, a ne samo učenje engleskog jezika.

„Učenje engleskog nije klasično učenje, sprovodi se kroz niz različitih radionica – od dramskih preko likovnih do eksperimenata koji se mogu povezati sa fizikom i hemijom. Kod starije djece akcenat je na temi o prirodi, zaštiti životne sredine, upoznavanju kultura zemalja engleskog govornog područja. Kod mlađe djece je to takođe zastupljeno u mjeri u kojoj oni mogu da usvoje, a akcenat je na pjesmi, recitaciji i kreativnom stvaralaštvu“ – ističe Anđela Đurić, koordinator nastave u Oxford edukativnom centru.

Dječiji dani su ispunjeni od ranog jutra koje počinje gimnastikom. Dva puta dnevno se izvode časovi/radionice engleskog jezika, zatim slijede svakodnevne šetnje u prirodi, neke duže, neke kraće, te sportske igre. Svako veče polaznike čeka druženje sa različitom tematikom, od talent show-a, preko maskenbala do izvođenja recitacija i skečeva koji se uče tokom kampa, a koji ujedno čine i završnu manifestaciju kampa.

„Ono što bih izdvojila kao jednu od najljepših stvari vezanih za kamp je to što djeca pokažu svoje različite strane i talente koji nisu samo vezani za engleski jezik – neki su sjajni glumci, neki plesači, sportisti, umjetnici; a sve to imaju priliku da pokažu u nekim aktivnostima kampa, čime svako ima svoj trenutak kada može da zablista,“ dodaje Đurić. 

Jezik i kultura

Poznato je da kroz učenje stranog jezika učite i samu kulturu naroda sa tog govornog područja, a u Oxfordu smo se potrudili da se prihvatanje drugih kultura ne zadrži samo na teoriji.

Kad se radi o upoznavanju kultura i širenju vidika, to se ne dešava samo u teoriji, nego i na samom kampu, gdje se stvaraju prijateljstva između djece iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, a tu je i naš izvorni govornik, Mr Ben, koji je iz Australije, što kampu zaista daje neku drugu dimenziju.

Ljetni kamp engleskog jezika, Aleksandar Stupar

Ljetni kamp engleskog jezika na Kozari, Anđela Đurić

Ove godine kamp je ugostio dosta djece koja su učestvovala i prošle godine te su odlučili da dođu ponovo, neki u dogovoru s drugarima koje su upoznali prošle godine. To nam je najveće priznanje za organizaciju kao i dokaz povjerenja roditelja.

Ljetni kamp engleskog jezika na Kozari, Jelena Nezirović

Oxford kamp engleskog jezika – zabava za sve uzraste

Kamp nije zabavan samo djeci, nego našem cjelokupnom Oxford timu. Iako posao brige o djeci i konstantnom prisustvu i pažnji tokom 5 dana jeste zahtjevan posao, na kraju uspješnog kampa je zadovoljstvo beskrajno, a srca puna. Naši profesori engleskog jezika su zaista uživali i jedva čekaju sljedeću godinu.

„Zaista svi istinski uživamo u boravku tamo, a reakcije djece koja se već dogovaraju za dolazak sljedeće godine nam daju podsticaj da nastavimo, te da budemo još kreativniji i da prevaziliazimo sami sebe iz godine u godinu.“

Više o kampu engleskog jezika možete čuti od Benjamin Tweedie-a, našeg predavača na kampu.

 

Share this post