GRAFIČKI DIZAJN

 

Grafički dizajn, priprema za štampu

Grafički dizajn podrazumijeva kombinovanje ilustracije, fotografije, boja, simbola i teksta kojima vizuelno komuniciramo sa publikom tj. ciljnim grupama (potrošačima, korisnicima usluga, glasačima, fanovima…). Na ovaj način, vizuelnom komunikacijom, na vrlo efektan način se prenose poruke, mišljenja i sl. u svrhu reklamiranja, informisanja, uvjeravanja ili edukovanja.

Grafički dizajn je vremenom, paralelno sa razvojem računara i informacionih tehnologija evoluirao od četkice i platna u digitalne forme i oblike koje se još često nazivaju i priprema za štampu. Štampa može da bude digitalna štampa, ofset štampa, sito štampa, tampon štampa i sl.

Na vama je da se odlučite za jedan od paketa za obradu, kreiranje i prezentovanje fotografija, slikanje, dizajn i pripremu za štampu. Kursevi su namjenjeni mladima, učenicima, studentima, fotografima, grafičkim i web dizajnerima koji se svakodnevno sreću sa problemom obrade fotografija, videa, pripreme za štampu.

Po završetku ovih kurseva polaznici će biti osposobljeni da izrade kompletan korporativni identitet firme (logotip, memorandum, promotivni flajer, plakat, reklamu za časopis, bilbord, uzorak kataloga, knjigu, časopis).

Kurs za Grafički dizajn se sastoji od obuke za dva programa: (Adobe Illustrator ili CorelDraw) i Adobe Photoshop. Programi predstavljaju kompletno dizajnersko rješenje za pripremu štampe i web dizajn. Adobe aplikacije dijele standardizovano radno okruženje i skup alatki, i podržavaju razmjenu izvornih formata datoteka, uz očuvanje strukture slojeva. Na polazniku je da odabere da li će izabrati Grafički paket sa Adobe Illustratorom ili sa CorelDraw-om, dok je Adobe Photoshop standardni dio paketa.

Kod kurseva za pripremu za štampu možete izabrati ili Adobe InDesign ili QuarkXpress. Sve velike novinske kuće svoje novine, časopise upravo pripremaju u jednom od ovih programa.

Kurs za obradu i montažu videa vršimo u programu Adobe Premiere Pro i preporučujemo ga za video montažu kako za početnike i tako za one koji žele da znaju više.

 

Kursevi grafičkog dizajna i pripreme za štampu

 

Adobe Photoshop

Photoshop je vodeći grafički rasterski program za dizajn i obradu slika, prema posljednjim istraživanjima koristi ga 85% grafičkih stručnjaka. Njegova logika, stabilnost i kompatibilnost s drugim grafičkim programima daje mu pravo da glasi kao najbolji program u svom domenu. Koristi se u domenu grafike, fotografije, Web-a i multimedije.

 

Adobe Illustrator

Adobe Illustrator je program za dizajn i vektorsko crtanje. U njemu se, uglavnom, radi dizajn vezan za štampu , ponekad i dizajn web strana. Takođe, predstavlja dobar izbor za ilustratore. Ovo je obuka koja će najviše koristiti grafickim dizajnerima, web dizajnerima i ilustratorima. Ako polaznik nema smisla za dizajn, a savlada ovu obuku, postaće grafički operater i može raditi pripremu za štampu, što je takode, dobro plaćeno zanimanje.

 

CorelDraw

Kurs CorelDraw-a je namjenjen polaznicima, koji žele da postanu profesionalci. CorelDraw omogućava da sve Vaše ideje pretočite u digitalnu formu.

 

Adobe Indesign

Adobe InDesign je program za dizajn i izradu knjiga, novina, magazina, kataloga i ostalih višestraničnih publikacija. Predstavlja dopunu Illustratoru i Photoshopu tako da ova tri programa obuhvataju sve bitne grane grafičkog dizajna. Obuka će koristiti grafičkim dizajnerima i operaterima grafičke pripreme.

Po završetku ove obuke polaznici će biti osposobljeni da izrade kompletan korporativni identitet firme (logotip, memorandum, promotivni flajer, plakat, reklamu za časopis, bilbord, uzorak kataloga, knjigu, časopis)

 

Quarkxpress

QuarkXPress je program koji služi za pripremu za štampu tj. za „sklapanje” strana neke publikacije od već gotovih elemenata (slika, teksta i vektorskih crteža).

Uostalom, programa koji „sklapaju” već postojeće elemente ima na tržištu i više nego što je potrebno pa ipak, samo jedan od njih nosi reputaciju standarda među DTP (Desktop Publishing – stono izdavaštvo) aplikacijama. Očigledno je da, s obzirom da od svog nastanka Quark nosi ovaj epitet, postoji nešto što ga izdvaja od mase ostalih konkurenata i čini ga neprikosnovenim liderom u oblasti DTP progrma.

Nakon završetka kursa QuarkXPress-a moći ćete samostalno da radite pripremu za štampu od već gotovih elemenata. Takođe ćete uz pomoć ovog kursa moći vrlo lako da savladate i druge programe kao što je Adobe InDesing.

 

Adobe Premiere Pro

Želite da postanete video montažer, da steknete znanja koja će vam omoguciti da radite kao profesionalac na televiziji i u medijima? Naučite osnove filmske montaže, kako da pravilno spajate i režirate snimljeni materijal. Naučite kako se prave atraktivne tv reklame, uvodne špice i kako se koriste specijalni efekti koje ste viđali u poznatim holivudskim filmovima i visokobudžetnim projektima. Naučite kao se prave muzički video spotovi. Program kursa podrazumijeva uređivanje videa uz korištenje integriranih predložaka, profesionalnih efekata, muzike, prelaza, animacija. Ovo je kvalitetan programski paket s visokim performansama za kompletan radni proces video uređivanja i produciranja.