Uroš Petrović u Prijedoru

Uroš Petrović u Prijedoru

Radionica Uroša Petrovića, pisca za djecu i odrasle

Oxford edukativnom centru pripala je čast da ugosti velikog pisca za djecu i mlade, Uroša Petrovića u Prijedoru.

Kako bismo se zahvalili našim NTC polaznicima u Prijedoru kao i polaznicima naših kurseva stranih jezika pozvali smo Uroša Petrovića da 08.02. sa početkom u 18h bude naš gost i održi Prijedorčanima NTC radionicu. Radionice će se održati u holu osnovne škole Branko Ćopić u Prijedoru. Radionice su zatvorenog tipa a ulaznicu možete dobiti ukoliko nas kontaktirate na tel: 065-333-335.

Tokom radionica djeca će imati priiku da odgovore na zagonetna pitanja, povezuju sve što znaju, traže rješenja i pri tome dolaze do mnoštva novih ideja. Sigurni smo da će učesnici naučiti puno novih i korisnih informacija ali ono što je najbitnije da će do novih saznanja doći na veoma interesantan i zabavan način.

Gostovanje Uroša Petrovića je odlična prilika ne samo za djecu nego i za njihove roditelje!

Pozivamo i roditelje na ovu interesantnu radionicu jer želimo da im pokažemo na koji se način uči na NTC radionicama i zašto ih djeca toliko vole.

Uroš Petrović je autor zbirki priča, romana, mozgalica, i pripovjetki za djecu i mlade. Njegova djela pomjeraju granice savremene srpske književnosti i naprosto tjeraju vijuge da se razmrdavaju dok istražujete najskrivenije kutke mašte i čudesan, zastražujući, neobični i raskošni svijet pisane riječi koji je pun humora.

“Odrasli imaju mnogo više obrazovanja i iskustva, ali imaju mnogo manje mašte i hrabrosti.”

Urošev roman Aven i jazopas u zemlji Vauka je bio predmet istraživanja mnogobrojnih naučnih radova, te je po mišljenju mnogobrojnih naučnika roman dobio titulu prve epske fantastike na srpskom jeziku. Osim djela za djecu i mlade, Petrović je takođe napisao i zbirku pripovjetki za odrasle pod nazivom Priče s one strane, objavio je pet edukativno-zabavnih knjiga u serijalu pod nazivom Zagonetne priče za koje je dobio 2 nagrade: Neven – za najbolje djelo iz popularne nauke, i Dositejevo pero kao nagradu najvećeg dječijeg žirija.

Na nagrađivanom djelu Zagonetne priče zasniva se dio programa NTC sistem učenja koji je koncipiran na način da podstiče razvoj funkcionalnog znanja i da pomaže rano otkrivanje talentovane djece i njihovu animaciju. Osnova ovih kretivnih radionica su priče – mozgalice, te inovativna forma zagonetnih pitanja koji su prilagodjene osnovnim školama i drugim obrazovnim ustanovama u zemlji i inostranstvu.

Uroševa knjiga Peti leptir je u naučnim krugovima ocjenjena kao prvi horor roman za decu koji je 2007. godine proglašeno najboljim romanom za djecu i mlade na srpskom jeziku, a autoru je dodjeljena nagrada Zmajevih dečjih igara Rade Obrenović. Za knjigu Misterije Ginkove ulice, koja je kombinacija priča za rješavanje i grafičke novele, pripala mu je nagrada kompanije Novosti Gordana Brajović, za najbolju knjigu za decu i mlade, a potom je dobio još jednom, najprestižniju nagrada iz oblasti kulture – Neven.

Djelo Misterije Ginkove ulice je prevedena na italijanski jezik, i nagrađena je priznanjem Estroverso u Udinama. Nastavak tog djela, Mračne tajne Ginkove ulice – roman u zagonetkama, nova je književna forma i još jedan autorov iskorak iz okvira ustaljenog u srpskoj književnosti. I za tu knjigu,deca su ga nagradila novim Dositejevim perom. Knjiga Deca Bestragije je takođe nagrađena priznanjem Zmajevih dečjih igara Rade Obrenović za najbolji roman namenjen mladima u 2013. godini. Ovo djelo predstavlja do sada neviđen splet epske fantastike, pseudoistorije sa elementima slovenske mitologije i pustolovne bajke.

Petrovićeve knjige su objavljene i u Mađarskoj, Grčkoj, Italiji, Makedoniji i Češkoj. Sva njegova djela se godinama nalaze na listi najčitanijih naslova književnosti za decu i mlade. Po romanu Peti leptir snimljen je prvi 3D igrani film u istoriji srpske kinematografije.

Uroš Petrović je dobitnik Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za doprinos kulturi kao i nekoliko drugih priznanja i nagrada, između ostalih i nagrade Zmajevih dečjih igara 2011. godine za doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu.

Svako njegovo druženje sa čitaocima, kako sa domaćim tako i sa onima van zemlje, jeste svojevrsni spoj književnog susreta, kreativne radionice i pozorišne predstave, umetničko-intelektualni performans koji uvek protiče u živoj, interaktivnoj atmosferi i potom se dugo pamti i prepričava.

Ovaj vrsni književnik je koautor programa NTC sistem učenja, i gostuje kao predavač u školama i na fakultetima u zemlji i inostranstvu. U velikom broju časopisa objavljuje članke i fotografije, kod nas i u svetu. Dobitnik je i najprestižnijih nagrada za fotografijuOsnivač je Mensa World Photo Cup-a, globalnog fotografskog takmičenja. Jedan je od najuspešnijih rešavača IQ X testa na svetu.

Rođen je 1967. godine u Gornjem Milanovcu, a od 1975. godine živi i radi u Beogradu.

Više informacija o NTC radionicama možete takođe dobiti na našoj stranici Oxford edukativnog centra.

 Pogledajte i poslušajte odličan intervju Uroša Petrovića:

Čitajte Uroševe fantastične knjige i uvijek imajte na umu sjajnu Uroševu misao:

“Otkrivanje je važnije od otkrića. Trenutak otkrića pravog odgovora nije ni blizu toliko važan koliko put do njega.”

Vidimo  se 08.02.2018.godine u 18h u osnovnoj školi Branko Ćopić u Prijedoru.

 

Share this post