Sigurnost djece na internetu

Sigurnost djece na internetu

Sigurnost djece na internetu

Obrazovanje za digitalno doba

Kako bi ukazali na sve opasnosti koje prijete sa interneta ali i ukazali na dobre načini da se koriste društvene mreže i internet, Oxford edukativni centar zajedno sa Agencijom za informaciono društvo Republike Srpske, 20.06.2017. godine organizuje predavanje na temu “Obrazovanje za digitalno doba”. Predavanje će se održati u prostorijama Panevropskog univerziteta Apeiron sa početkom u 18h.

Predavanje je besplatno kako bismo omogućili da što veći broj ljudi prisustvuje predavanju i upozna se detaljnije sa ovom izuzetno važnom temom.

Predavanje će voditi Ljubica Predić, diplomirani inženjer elektrotehnike, dugogodišnji promoter bezbjednog korištenja internet kod djece i mladih,  zaposlena u Agenciji za informaciono društvo Republike Srpske.

Znate li koliko vaše djete provodi vremena na društvenim mrežama?

Znate li koliko ima virtuelnih prijatelja?

Zna li pravilno podesiti naloge na društvenim mrežama?

Znate li da li je doživjelo neku neprijatnost?

Kako reagovati i kome se obratiti ako vam kaže da ga neko uznemirava?

Ovo su neka od pitanja koja često postavljamo i na koja ne možemo uvijek u potpunosti odgovoriti.

U toku predavanja nastojaćemo dati odgovore na svako od postavljenih pitanja.

Saznajte kako možete osigurati sigurnost djece na internetu

Djeca i mladi su, ako nisu naučeni da podese i čuvaju svoju sajber privatnost, 24 sata izloženi potencijalnim opasnostima.

Ljubica Predić će prisutnima ukazati na besplatne programe i aplikacije koji će omogućiti zaštitu djece na internetu.

Pored praktičnih alatki kojima se služimo da bismo zaštitili sigurnost djeteta na internet, od presudnog značaja je dobra komunikacija između djece i roditelja jer gotovo polovina djece ne razgovara s roditeljima o uznemirujućim iskustvima na internetu.

Kako od interneta napraviti saveznika

Nemojte djeci braniti, naučite ih kako koristiti internet!

Tatjana Vučić Rogić, magistrica ekonomije i menadžmenta u oblasti inovacija i tehnologije i direktor projekta kampova mladih programera, te majka troje djece upoznaće sve prisutne na seminaru o dobrim stranama interneta.

Postoje načini da se internet koristi kao riznica korisnih informacija i odlično sredstvo koje će djeci omogućiti bolje snalaženje u svakodnevnom životu. Ukoliko se internet koristi na pravi način a djete usmjeri u određene aktivnosti, bavljenje nekim od veoma popularnih poslova koji su proistekli iz “digitalne revolucije” djeci može donijeti sigurnu zaradu još dok se školuju.

Oxford edukativni centar organizuje predavanje na temu "Obrazovanje za digitalno doba"

Zaštitite svoju djecu od ovisnosti o internetu

Koliko trajanje boravka na internetu se smatra prihvatljivim te kako prepoznati da je riječ o ovisnosti i kako se nositi sa njom, sve prisutne na predavanju upoznaće Jelena Nezirović, psiholog sa iskustvom u radu sa djecom.

Sve više tinejdžera i mladih razvija ovisnost o internetu, kao i o video igricama što može postati ozbiljan problem za uspješan i produktivan život mlade osobe te briga za cijelu porodicu. Broj zavisnika je sve veći, a starosna granica sve niža. Na liječenje kod psihologa dolaze i mališani uzrasta od tri godine.

Promjena ponašanja signal za uzbunu!

 Internet je odlična alatka za upoznavanje vanjskog svijeta te nudi neograničene mogućnosti informisanja, edukacije, zabave i komuniciranja ali je takođe izvor i neprimjerenih i neželjenih sadržaja, što ga čini ujedno i opasnim mjestom za djecu i mlade.

Sigurnost djece na internetu

Kako bi osigurali sigurnost djece na internetu potrebno je uključiti roditelje, učitelje, vaspitače i sve one osobe koji imaju velik uticaj na živote djece, kao i djecu i mlade, u aktivno razvijanje znanja i vještina za odgovorno i sigurno korištenje interneta.

Pridružite nam se 20.06. u 18h na pradavanju “Obrazovanje za digitalno doba” i ne dozovlite da tehnologija nadraste međuljudske odnose.

Ulaz je slobodan!

Rezervacija je obavezna, broj mjesta je ograničen:

Email: info@oxfordec.com

Tel: 051/224-224

Mob: 065/333-335

Fb: OxfordEdukativniCentar

 

 

 

 

Share this post