Djetinjstvo nekad i sad

Djetinjstvo nekad i sad

Djetinjstvo nekad i sad – kako da djetinjstvu vratimo vrijednosti našeg odrastanja.

Kada smo bili djeca dan bi nam ispunile igre ganje, žmire, ledenog čiče, školice, lastiša, lopte svih veličina, skejt, rolšule, roleri i nezaobilazni bicikl, koji smo nerijetko dijelili sa drugarima koji ga nemaju. Istraživali smo naselje, penjali smo se na drvo, preskakali ograde iako je kapija otvorena, skakali sa ljulja, penjali se na garaže, „ratovali“ sa različitim vrstama „oružja“, pravili bunkere i grudvali se… a poruke smo slali šapatom ili na papirićima koje smo pogledom pratili dok su iz ruke u ruku putovali ka primaocu.

Sjećate li se popodneva nakon ručka u kojima ste jedva čekali da idete po drugare i izađete vani? Roditelji uglavnom nisu nosili posao kući i vrijeme nakon posla je bilo rezervisano za porodicu i druženje sa njima. Nismo imali internet i mobilne telefone koji nam danas, malo po malo, kradu vrijeme sa najbližima.

Izvor: rawpixel.com

Igrali smo se sami i (činilo se) bez nadzora odraslih. Ipak, znali smo da je riječ bilo koje mame ili komšije zadnja iako nam se nije sviđalo to što kažu. Imali smo jasna pravila i granice, a unutar njih smo mogli praviti naš čarobni svijet.

Danas su tu računari, tableti i telefoni. Roditelji rade sve više, a druženja ima sve manje. Brzina, stres i stalna zaokupljenost egzistencijalnim temama uzimaju danak i skoro neprimijetno (ali tvrdoglavo) urušavaju ono najvažnije što imamo – porodicu.

Na koji način roditelji danas mogu da poklone vrijednosti svog djetinjstva njihovoj djeci?

Donosimo vam tri prijedloga čijom primjenom ćete obogatiti vaš porodični život:

  1. Učestvujte u zabavnim aktivnostima sa svojom djecom

 Zajednička igra je melem za bliskost i zdrav odnos između roditelja i djece. Dopustite i vašem unutrašnjem djetetu da se probudi – igra smanjuje nivo stresa i oslobađa kreativnu energiju.

  1. Naučite ih igre u kojima ste vi uživali kao djeca

Igre ne mogu tako lako da „zastare“. Ako uspijete da prenesete zadovoljstvo i uživanje u igri na vašu djecu, budite sigurni da će se igra proširiti i na njihovo društvo.

Zašto je važno obnavljanje tih „starih“ igara? Zbog toga što one u sebi kombinuju važne činitelje zdravog razvoja – planiranje, vizuelizaciju, klasifikaciju i serijaciju, asocijacije, kao i brojne motoričke aktivnosti (trčanje, skakanje, rotacija i slično).

  1. Njegujte radoznalost

Ne postoje glupa pitanja. Radoznalost je žeđ za znanjem i samo ako je redovno zalijevamo i činimo djetinje čarobnom ona će raširiti svoje moćne izdanke od najmlađih do najstarijih pripadnika naših porodica.

Istražujte prirodu, smišljajte i rješavajte zagonetke, crtajte mape do blaga skrivenog u vašoj kući i, naravno, čitajte knjige.

Javite nam u kojim igrama vaša porodica najviše uživa!

Ako vas interesuje kako probuditi radoznalost, kako kreativno učiti i kako stvarati korisne i zabavne aktivnosti za djecu, informišite se o našim NTC radionicama.

Autor teksta: mr Helena Zakaljuk, psihoterapeut u edukaciji i NTC predavač

Share this post