5 jednostavnih koraka za podsticanje pravilnog razvoja vaše djece

5 jednostavnih koraka za podsticanje pravilnog razvoja vaše djece

Podsticanje pravilnog razvoja vaše djece zapravo nije komplikovano ni teško. Donosimo vam 5 jednostavnih koraka čija će svakodnevna primjena učinito mnogo za zdrav i harmoničan odnos cijele porodice.

Ovo je vrijeme dostupnih informacija. Iako među njima ima i žita i kukolja, čini se da nikada nije bilo lakše saznati, naučiti i istražiti nego danas.

Vaspitanje djece je oblast koja nam je svima važna, a ogromna količina dostupnih informacija ponekad nas samo zbunjuje i blokira. Ako se nalazite u sličnoj situaciji, pravi je trenutak da preuzmete odgovornost i da vratite roditeljsku moć i vjeru u svoje sposobnosti tamo gdje pripada – u sopstvenu porodicu.

Budućnost naše djece u dobroj mjeri zavisi od naše umješnosti da u okviru svoje porodice izgradimo čvrste i stabilne temelje koji odgovaraju stvarnosti u kojoj se nalazimo.

Stručni savjeti i edukativni tekstovi o vaspitanju i specifičnostima dječijeg razvoja su svakako dobra početna, a po potrebi i usputna stanica. Međutim, važno je da se ne uljuljkamo u moć koja leži u rukama nekih trećih osoba – roditelji su ti koji svojim svakodnevnim odnosom prema djetetu formiraju noseće stubove njihovih ličnosti.

Nekada su samostalno spremanje doručka, redovna zaduženja u kući i ključ od kuće koji visi na užetu oko vrata bili normalna slika i prilika jednog prvačića. Takvim i sličnim postupcima (u skladu sa djetetovim uzrastom) roditelji su nam usađivali osjećaj vjere u sopstvene sposobnosti. Mi smo generacija koja je odrastala sa doživljajem da roditelji prepoznaju i cijene životne vještine kojim smo u tim trenucima raspolagali.

Našoj djeci danas nerijetko fali samostalnosti i samopouzdanja, a naročito samopoštovanja. Najidealnije mjesto za učenje i vježbanje ponašanja koja doprinose razvoju tih aspekata ličnosti je porodica.

Čarobne formule zapravo nisu komplikovane. Porodična bliskost se gradi kroz međusoban odnos iskrenosti i poštovanja, a čak i najmlađa djeca znaju da prepoznaju emociju koju takav odnos u sebi nosi. Nekada smo skloni da jednostavna rješenja vidimo kao nedovoljna ili previše banalna, ali upravo tim minijaturnim koracima dolazimo do cilja.

Svakodnevnom primjenom ovih 5 koraka možete mnogo da učinite za zdrav i harmoničan razvoj vaše djece, ali i čitave porodice:

1. Njegujte autentičnost

Izbjegavajte poređenja „zašto nisi kao“ i fokusirajte se na jedinstvene kvalitete u dječijoj ličnosti.

2. Dozvolite neslaganje

Ako podržavate autentičnost, nužno je da dozvolite djeci da izraze svoje neslaganje sa vama. Naravno, dječije argumentovano izražavanje neslaganja i roditeljsko slijepo klimanje glavom na svako dječije „ne“ su dvije potpuno različite stvari.

3. Dozvolite djetetu da osjeti sopstvene potrebe i želje

Težite tome da izbjegavate ulogu „helikopter roditelja“ i ponekad pustite vaše mališane da sami primijete da su žedni ili im je hladno. Na taj način djeci šaljete poruku da vjerujete njihovom sudu, te da vjerujete da su oni samostalno u stanju prepoznati svoje potrebe ili želje.

4. Vježbajte zajedno

Pronađite neku fizičku aktivnost koju volite, a istovremeno je višestruko korisna. Na taj način ćete trenirati volju, izdržljivost, ravnotežu i razvijaćete zdrave navike.

5. Izražavajte emocije

Adekvatno izražavanje emocija je od velike važnosti za naše mentalno zdravlje. Porodično vježbajte i trenirajte prihvatljivo izražavanje prijatnih i neprijatnih emocija. U ispoljavanju ljutnje ili tuge nema ništa loše, ali svi mi smo u stanju da biramo na koji način ih možemo iskazati.

U pripremi je nova aktivnost Oxford edukativnog centra!

Školica vaspitanja „Mudar roditelj, srećno dijete“ baviće se primijenjivim teorijskim i praktičnim vaspitnim metodama. Ako imate prijedloge ili nedoumice u okviru vaspitanja Vaše djece, bilo bi nam drago da nam javite koje teme Vas posebno interesuju.

Autor teksta: mr Helena Zakaljuk, psihoterapeut u edukaciji i NTC predavač

 

 

 

 

 

Share this post