Kako usvojiti fraze stranog jezika – praktični savjeti

Kako usvojiti fraze stranog jezika – praktični savjeti

Kako usvojiti fraze stranog jezika – praktični savjeti pomoću kojih ćete tečno progovoriti strani jezik

Vrlo često učenici stranog jezika se žale da znaju značenja mnogih riječi i da su im jasna gramatička pravila, ali da riječi ne znaju upotrijebiti u rečenici.

To je, zapravo, ključni problem koji onemogućava tečni govor.

Naučna istraživanja su pokazala da napredni govornici stranog jezika koriste mnogo više fraza nego korisnici sa nižim stepenom znanja. Čini se, zbog toga, da je to jedna od ključnih razlika između tečnog i otežanog sporazumijevanja na stranom jeziku.

Preporučuje se da se od početaka učenja stranog jezika do naprednih nivoa velika pažnja u nastavi posveti frazama. One pomažu da govor ima odgovarajuću brzinu i tempo, da zvuči prirodno i tečno, te da ne predstavlja napor samom govorniku.

Evo nekoliko savjeta za postizanje tečnosti u govoru na stranom jeziku:

– Dovedite sve naučene riječi u stranom jeziku u odgovarajući kontekst. Riječi pri formiranju rečenica ne funkcionišu odvojeno – one se kombinuju sa drugim riječima.

– Koristite jednojezičke rječnike (npr. englesko-engleski rječnik) kako biste pronašli primjere upotrebe riječi ili fraza u potrebnom kontekstu.

– Odustanite od tradicionalnog načina vođenja sopstvenog rječnika – umjesto pojedinih riječi, zapisujte fraze, odnosno informacije sa čime se pojedine riječi kombinuju.

– Izložite se jeziku što više (čitajte i slušajte) i nastojte zapažati šablone u iskazima. Razmislite koje su to najčešće kombinacije riječi i pokušajte ih upotrijebiti u svom govoru.

Izvor: Dio teksta preuzet iz članka: Kako do tečnog govora na stranom jeziku – za one koji žele da znaju više.

Autor: Sanda Bjelajac, magistar filoloških nauka.

 

Share this post