5 najčešćih pitanja o NTC radionicama – iz ugla predavača

5 najčešćih pitanja o NTC radionicama – iz ugla predavača

Pitanja o NTC radionicama koje nam najčešće postavljate

Septembar nam stiže i budi u nama želju za započinjanjem nekih novih i inspirativnih aktivnosti.

Ako se pitate da li su NTC radionice odgovarajući izbor za vaše dijete, pročitajte odgovore na najčešća roditeljska pitanja.

Možda će vam odgovori na neka od njih pomoći da odlučite u kojoj aktivnosti ćete uživati ove jeseni.

  1. Da li NTC radionice mogu da povećaju inteligenciju mog djeteta?

Ništa na ovom svijetu ne može da poveća našu inteligenciju van okvira potencijala koje nam je podarila genetika. Međutim, unutar tih bioloških granica mi možemo mnogo da uradimo.

Inteligenciju možemo da uporedimo sa mišićima. Iako svi imamo mišiće, to ne znači da će oni biti u potpunosti definisani i da ćemo iz svakog mišića izvući njegov maksimum. Kao i inteligencija, i naši mišići će biti razvijeni onoliko koliko ih koristimo i vježbamo.

Dakle, u okviru onoga što nam je rođenjem podarila priroda, NTC radionice mogu da nam pomognu da razvijamo svoju inteligenciju i vježbamo našu moć razmišljanja.

  1. Na koji način NTC radionice pomažu mom djetetu da razvije kreativnost?

Kao i sve ostale mozgalice, i NTC zadaci vježbaju naš mozak da brže produkuje ideje i da brže i uspješnije povezuje informacije kojima raspolaže.

Takođe, vježbom se razvija i povećava broj odgovora i uspješnost različitih načina rješavanja problema sa kojima se susrećemo. Ono što odlikuje NTC radionice  je originalnost odgovora. To je zapravo sloboda da smišljamo neuobičajne odgovore i rješenja. Krajnje mjerilo njihove vrijednosti je uspješna primijenjivost u praksi.

  1. Da li će moje dijete uspjeti da shvati tako teške zadatke?

Djeca NTC zadatke shvataju kao igru i tako im i pristupaju. Naravno da se ponekad pojave frustracije kod pojedinih zadataka, ali tada se više usmjerimo na  vještine koje su im potrebne da bi nastavili da vježbaju. Na taj način zajednički učimo da ne odustajemo. Učimo djecu da su zazovi i prepreke samo „dodatni nivoi“ zadatka ili igrice koju žele da savladaju.

Pored toga, djeca koriste maštu i pronalaze neke samo svoje načine pomoću kojih dođu do rješenja. Mi smo tu da ih pohvalimo za dobar način razmišljanja, interesantne i korisne uvide i funkcionalna rješenja. Na taj način ih usmjeravamo i (uz pomoć čitave grupe) utičemo na njih da svaki sljedeći put budu sve bliže onom načinu uviđanja na čije razvijanje taj zadatak cilja.

  1. Da li će NTC radionice pomoći mom djetetu da bude više fokusirano u radu i razvije pažnju?

Naravno. Zapravo, sve aktivnosti koje od nas zahtjevaju da smo jedno vrijeme zaokupljeni određenim zadatkom razvijaju naš opseg pažnje. To mogu da budu NTC radionice, društvene igre, slušanje (i zamišljanje) priča, ali i jednostavni zadaci iz „domaćinstva“ kao što je brisanje prašine, sakupljanje mrvica krpom, četkanje kućnog ljubimca i, naravno, detaljno pranje zubića.

Važno je da jasno odredite šta čini zadatak urađenim. Pomozite svojim mališanima da dožive da su sposobni i da nauče da posmatraju i cijene sopstveni napredak u učenju.

  1. Da li je u redu da „forsiram“ svoje dijete da pohađa radionice jer mislim da je program jako koristan?

Lijepo je što primjećujete vrijednosti NTC programa, ali uporno forsiranje nije najbolji put do razvijanja odnosa sigurnosti i prihvaćenosti između vas i vaše djece. Ono što možete da uradite u tom trenutku je da kroz igru provlačite zadatke i način razmišljanja koji se uči na našim radionicama. Vremenom će dijete jasno početi da vam pokazuje da li mu se takav način učenja dopada. Takođe, ne zanemarujte značaj roditeljskih modela – ako se vama ovakav način rada i sticanja znanja jako sviđa, uvrstite ga i u svoje aktivnosti. Ako djeci pokažete praktičnu primjenu ovih zadataka (npr. kroz učenje novih sadržaja, memorisanje novih izraza i slično) povećavate mogućnost da se zainteresuju za NTC program.

Ako vaše dijete već pohađa radionice i u fazi je gubitka interesovanja, najbolje je da iskreno popričate. Zajednički odredite neki rok do kojeg će pohađati radionice. Nakon dogovorenog roka istražite da li je to samo privremeni gubitak interesovanja (koji je prirodan i povremeno se javlja i u aktivnostima koje volimo) ili je došlo do zasićenja. U tom slučaju je za dijete korisnije da u narednom periodu isproba nešto novo.

Ako se radi o otporu, ispitajte i prisjetite se kada se otpor javio, zbog čega/koga i dogovorite se kako biste tu situaciju mogli da popravite.

Nismo svi isti i u različitim periodima razvoja imamo različite potrebe. Mnogo važnije je da dijete (i mi roditelji, naravno) nauči da prepoznaje, prati i razvija svoje želje i interesovanja.

Ukoliko trebate više informacija o radionicama:

Upis u toku na NTC radionice

Učiti i sticati funkcionalno znanje možemo na različite načine.

To i jeste poenta NTC programa, zar ne?

Kako bi saznali kojim to promjenama u razmišljanju i ponašanju doprinose NTC radionice pročitajte i naš tekst https://oxfordec.com/8-znakova-da-ntc-ucenje-pali/

Autor teksta: Helena Zakaljuk, psiholog i psihoterapeut u edukaciji, NTC predavač

Share this post