Hoću li stvarno naučiti učeći online

Hoću li stvarno naučiti učeći online

Online učenje, iako sve popularnije, još uvijek izaziva nevjericu kod mnogih koji se pitaju hoće li stvarno naučiti učeći online.

Iako smo svjedoci kako je online učenje budućnosti ipak je još uvijek puno veći broj onih koji više vole učenje u učionici, na tradicionalan i dobro poznat način, pa čak i kada smo svjesni nedostataka ovog vida učenja.

Ako si i ti jedan/na od njih, nastavi da čitaš.

Da li je online učenje efikasno?

Online učenje, iako sve popularnije, mnogi se još uvijek pitaju da li je stvarno efikasno i da li je dovoljno motivišuće da bi stvarno naučili strani jezik na ovaj način.

Još uvijek se online učenje često zamišlja kao pasivnа, jednostranа komunikaciju i suvoparno predavanje predavača.

Odmah da ti kažem da online časovi kod nas nije online učenje kako ga zamišljaš.

Online čas je suštinski jako sličan času u učionici, samo što učiš iz svoje kuće, kancelarije ili nekog drugog prijatnog mjesta na kome imaš internet vezu.

Ne, nisi dio nekog snimljenog ili unaprijed pripremljenog programa, u direktnoj si vezi sa predavačem, u realnom  vremenu ali u prostoru koji sam izabereš.

Predavač ti preko unaprijed dogovorene platforme (Zoom, Skyp ili neke treće) šalje sve potrebne materijale za rad pa si na ovaj način izbjegao i troškove kupovine udžbenika.

Materijali za rad su mnogobrojni i raznoliki pa je online nastava još više prilagođena individulanim potrebama polaznika časa.

Veliki broj polaznika se odluči za učenje u učionici ali se onda muči sa dolaskom na čas, sa nedostatkom vremena, sa terminima koji im ne odgovaraju i na kraju uz svu dobru volju odustaju.

Kod online učenja je odustajanje manje jer je komocija pri učenju veća a profesor te svakodnevno podstiče i motiviše baš kao i kada učiš u učionici.

O prednostima online učenja jako je korisno iskustvo profesora koji rade i online nastavu i tradicionalan način predavanja u učionici, kako radi profesorica Ivana Aleksić. 

Šta je ključno kod online učenja?

Prva i osnovna stvar je da pokušaš.

Daj priliku učenju na ovaj način pa onda odluči da li ovaj vid nastave jeste ili nije za tebe.

Znam da je online učenje relativno novina kod nas i razumijem da ne želiš da plaćaš časove za koje ne znaš da li će ti „sjesti“. Ali šta ako ti kažem da pokušaš potpuno besplatno?!

Prvi čas ti poklanjamo. Nazovi, zakaži svoj čas i provjeri da li je online učenje za tebe.

I na kraju, online učenje je učenje ne samo budućnosti, nego i učenje sadašnjosti i ako nemaš iskustva sa ovom vrstom učenja biće nam drago da baš na našim časovima stranog jezika počneš sa ovim jednostavnim i praktičnim načinom učenja koji ćeš sigurno zavoljeti.

Piše: Jelena Nezirović, psiholog

 

 

 

 

Share this post