Zašto morate znati Excel

Zašto morate znati Excel

Kurs Excel, Banja Luka,

     Excel tabele postoje već više od 30 godina i i dalje su izuzetno vrijedne i korisne. Svakim danom su sve superiornije zbog dodatnih karakteristika i modifikacija.

Mnogi se pitaju da li je i danas relevantan. Kako je zadržao svoju poziciju u industriji suočen sa superiornim analitičkim alatima i modernim aplikacijama?
Excel je i dalje najefikasniji alati za analizu podataka. Iako možda nije jedina opcija za rukovanje podacima u projektima, to je nesumnjivo najpouzdaniji alat za analizu podataka sa razumnim cijenama ili potpuno besplatan.
Excel je temelj za generisanje analiza podataka jer je zasnovan na ljudskom razumijevanju procesa analize.

Iako Excel može izgledati zastrašujuće u početku, kada počnete koristiti program za osnovne zadatke u svom životu, bolje ćete osjetiti kako funkcioniše i kako može učiniti sve što radite mnogo lakšim.


Standardizovani alat

Dakle, koja je vrijednost Excela? Šta mislite, koliko sati ljudi iz finansija provode koristeći Excel, pod pretpostavkom da radite u finansijama? Odgovor, mnogo. Oni mogu koristiti druge sisteme za izvođenje potrebnog brojanja, ali uvijek prenose podatke iz tih sistema u standardni sistem koji je lakši za korisnika i nastavljaju koristiti Excel. Excel je najbolji alat za ovaj zadatak budući da finansijski stručnjaci zahtijevaju da kreira izvještaje, grafikone, simulacije i analize podataka „šta ako“. Možete pogledati PMT, IPMT, PPMT, SLN i druge funkcije koje se posebno odnose na finansije koje su uključene u njih.
Isto vrijedi i ako radite u prodaji. Takođe inženjeri moraju koristiti proračune, projektovane brojeve, količine, VLOOKUP funkcije i druge vrste grafikona. Oni također imaju pristup brojnim ugrađenim funkcijama koje su posebno prilagođene tom polju, kao što su funkcije CONVERT, SIN COS i TAN.

Excel olakšava posao i može povećati zaradu

Nijedan profesionalac nikada nije rekao: “Ne želim da završim svoj posao brže”.
Excelovo obilje alata i funkcija napravljeno je da vam uštedi vrijeme a ne samu organizaciju podataka. Excel izvodi aritmetiku umjesto vas, tako da nećete morati ručno zbrajati 127 kolona mjesečne potrošnje, na primjer, i možete biti sigurni da su rezultati tačni.
Jeste li znali da poznavanje Excela može odmah poboljšati i šanse za posao i početnu platu? Svaki ozbiljan menadžer za zapošljavanje će se složiti da je Excel sposobnost koja je neophodna. Poznavanje ovako univerzalnog kompjuterskog programa pruža vam mogućnosti bržeg i kvalitetnijeg rada, što će svaki menadžer željeti u svom timu.

Efikasnost i produktivnost

Excel će vam pomoći da uštedite mnogo vremena na poslu i/ili kod kuće i uvijek će biti precizniji od bilo čega što biste morali uraditi ručno.
Excel je vitalni alat za ubrzavanje produktivnosti i omogućavanje zaposlenima da budu efikasniji kada rade s velikim količinama podataka i proračuna. Kada znate Excel na naprednijem nivou, tj. imate mogućnost da koristite njegove sofisticiranije alate, to će vam omogućiti da brže završite svoje zadatke i analizirate svoje podatke. Također će vam omogućiti da članovi tima imaju ažurirane podatke, što može pojednostaviti proces toka komunikacije i samog posla.
Još bolje, poznavanje Excel-a na naprednom nivou će vam omogućiti da bolje pojednostavite svoje proračune. Ponavljajući proračuni zahtijevaju vrijeme, posebno kada morate još jednom provjeriti svoj rad. Uz napredne Excel alate, možete kreirati složenije proračune. Nakon što je vaša formula napisana, program će obaviti sav posao da završi proračune, oslobađajući vam vrijeme za druge zadatke i osiguravajući da imate tačne podatke.

Primjena

 • Finansije i računovodstvo
  Excel tabele se koriste za određivanje finansijskih rezultata, izradu strategija, projekcija i kreiranje budžeta, uz osnovno razumevanje sabiranja, oduzimanja, dijeljenja i množenja.
 • Menadžment prodaje i marketing
  Prodavci i finansijski timovi koriste tabele za finansijsku analizu, popis klijenata i prodajne ciljeve. Mogu se koristiti za sumiranje troškova, pronalaženje trendova i ukupnih sati na osnovu vremena.
 • HR tj. ljudski resursi
  HR profesionalci mogu koristiti Excel da prate podatke o osoblju i razvijaju strategije kontrole troškova.
 • Excel se takođe može koristiti za praćenje troškova koji će nastati tokom timskih aktivnosti.
 • Na osnovu projekcija klijenata, Excel vam može pomoći u razvoju modela prihoda za nove proizvode koje kompanija lansira.
 • Može vam pomoći u organizaciji i planiranju uredničkog kalendara web stranice.
 • Možete napraviti listu kategorija potrošnje koja će vam pomoći da kreirate budžet za skromne kupovine.
 • Pomoći će vam da odredite mjesečne popuste za kupce na osnovu cijene artikla.
 • Može biti korisno za sastavljanje sažetaka prihoda kupaca i identifikaciju područja za razvoj kako bi se uspostavili jači odnosi sa klijentima.
 • Možete koristiti sofisticirane tehnike računanja.

Koliko dugo će Excel biti dio biznisa?

Excel vjerovatno nikada neće napustiti biznis. Ostat će ključni alat za upravljanje projektima zbog svojih brojnih upotreba i karakteristika. Operativno znanje u Excelu ključno je za većinu poslova u kancelariji.

Iako može pružiti pristup uzbudljivim i unosnim perspektivama, Excel ne može sam po sebi raditi čuda. Ogromna prednost Excel-a je, je njegova kompatibilnost, tj. što se može koristiti u kombinaciji sa drugim korisnim alatima i aplikacijama.

Share this post