8 znakova da NTC učenje “pali”

8 znakova da NTC učenje “pali”

Pitate se da li NTC učenje zaista radi posao i postaju li djeca stvarno mudrija, spretnija i kreativnija od kada idu na radionice?

Helena Zakaljuk, magistar psihologije i NTC predavač otkriva nam 8 znakova pomoću kojih ćete prepoznati da NTC učenje “pali” kod djece.

Na časovima stranog jezika dijete uči nove riječi. Svaki novi čas je mali korak do konačnog cilja, ali svaki taj minijaturni korak jasno vidite (i čujete).

Na sportskom treningu djeca uče pravila igre, dobijaju svoje mjesto u timu i vježbaju pravilne poteze.

Na NTC radionicama djeca izmišljaju priče, rješavaju zagonetke i tragaju za skrivenim riječima. Uče razne simbole, pronalaze nove namjene nepoznatim predmetima i igraju se nekih neobičnih igrica.

Nakon dva mjeseca niste baš sigurni kuda to vodi i da li svi ti nepovezani zadaci imaju nekog efekta?

Cilj NTC učenja je razvijanje i treniranje sposobnosti za koje je potrebno vrijeme. Simboli Francuske se mogu zapamtiti odmah, ali za promjene u načinu razmišljanja, klasifikovanja i filtriranja informacija potrebno je duže vremena.

NTC učenje Banjaluka

Roditelji djece koja pohađaju radionice duže od godinu dana uočavaju velike i sveobuhvatne promjene u njihovom mišljenju i ponašanju.

Izdvojili smo 8 životnih vještina koje su naši mali polaznici savladali uz pomoć NTC programa:

  1. Djeca uživaju u samom procesu razmišljanja i rješavanja problema

Drugim riječima, opušteni su i dopuštaju sebi da duže vremena tragaju za odgovorom.

  1. „Greška“ više nije neuspjeh

Na početku naših druženja, mnogo djece se razočarano povlači nakon prvog odgovora koji su uspjeli smisliti. Kasnije, naši polaznici provode minute u aktivnom i neprekidnom traženju odgovora i rješenja koristeći metodu pokušaja i pogreške.

  1. Dopuštaju svojoj kreativnosti da se izrazi

Broj i originalnost ideja koje iznose povećava se u trenutku kada djeca počnu da uživaju u razmišljanju i shvate da se do dobrog rješenja rijetko dođe „iz prve“.

  1. Izgrađuju zdravo samopouzdanje

Djeca vremenom uviđaju da se do rješenja problema obično dolazi kroz brojne uspone i padove, veliku upornost i stalno usvajanje novih informacija.

  1. Ne povlače se pred izazovom

Ili, kako je to sažela jedna šestogodišnja polaznica: „Ako ne znam, naučiću.“ Pred školskim gradivom ili pred svakodnevnim problemima, naši polaznici razvijaju proaktivan mentalni stav koji će im biti višestruko koristan u životu.

  1. Uče da razmišljaju par koraka unaprijed

Vježbom stiču brzinu u razmišljanju i analiziranju podataka koji su pred njima.

  1. Emotivno sazrijevaju

Djeca prestaju osjećati pritisak da moraju postati najbolji i najbrži. Kroz boravak u socijalnom okruženju u kojem se cijene ideje, razmišljanje i zaključivanje, polaznici su usmjereni na razvijanje sopstvenih potencijala.

  1. Samostalniji su

Preuzimaju inicijativu za svoja osjećanja i ponašanja u svim sferama svojih života. Ne dopuštaju da ih „obilježi“ netačan odgovor, pogreška ili neke stvarno neprijatne situacije u koje možemo zapasti. Shvataju da naši padovi ne govore ništa o nama – sve dok nastavljamo da se krećemo ka zacrtanom cilju.

Za postizanje velikih i važnih stvari potrebna je posvećenost, ljubav i vrijeme.

Mi mislimo da vrijedi.

A vi?

Autor teksta: Helena Zakaljuk, magistar psihologije i NTC predavač

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post