Kako učiti engleski kod kuće

Kako učiti engleski kod kuće

Kako učiti engleski kod kuće i spisak super besplatnih sajtova za učenje

Nema redovne nastave. Obradovali smo se, nekoliko dana ljenčarili, igrali se, zujali. Sada već ne znamo kako da kvalitetno ispunimo dan. Odjednom je postao predugačak, zar ne?

Predlažemo da dio vremena iskoristimo za učenje/usavršavanje engleskog jezika. Materijala je pregršt, lako se možemo izgubiti i obeshrabriti. Zato nam je potrebna struktura.

Usredsredit ćemo se na četiri jezičke vještine: čitanje, pisanje, slušanje i govor, kao i na vokabular i gramatiku.

Čitanje i pisanje

Iskoristite udžbenike iz engleskog jezika i pročitajte lekcije koje ste prešli sa vašim nastavnicima. Sigurna sam da je ostala neka nepoznata riječ, fraza ili konstrukcija. Ovo je pravo vrijeme da ih sve usvojimo. Nastavite da čitate, a značenja nepoznatih riječi provjerite u nekom od online rječnika (https://www.ldoceonline.com/, https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/, https://dictionary.cambridge.org/), te za svaku napišite vašu primjer rečenicu.

Za dodatno čitanje, posjetite stranicu https://learnenglishkids.britishcouncil.org/, gdje u dijelu Read and Write možete da pronađete zanimljive tekstove iz različitih oblasti. Zatim, u dijelu Fun and Games pronađite igru Story Maker 1 ili Story Maker 2  i uživajte u pričama koje sami kreirate.

Ukoliko je vaše poznavanje engleskog jezika na naprednijem nivou, stranica https://www.bbc.co.uk/learningenglish/ i dio News je idealan za vas. Kako bismo i ovaj dio uvezali sa vještinom pisanja, vijest možete da prepričate ili da aktuelnu vijest sa naših prostora napišete na engleskom jeziku.

Slušanje i govor

Izlaganje kvalitetnim sadržajima je od presudnog značaja, tako da se nećemo prepustiti besciljnom i nekontrolisanom lutanju You Tube kanalom. Za djecu mlađeg uzrasta stranica https://learnenglishkids.britishcouncil.org/ i dio Listen and Watch, kao i TV kanal English Club TV nude pregršt zanimljivog i edukativnog materijala, dok će https://www.ted.com/talks dovoljno zaintrigirati i inspirisat tinejdžere i odrasle. Pregledane sadržaje prepričajte roditeljima, sestri, bratu, prijateljma.

Vokabular i gramatika  

Za vježbe vokabulara i gramatike idealni su https://learnenglishkids.britishcouncil.org/ i dio Grammar and Vocabulary (za djecu mlađeg uzrasta) i https://www.bbc.co.uk/learningenglish/ i dijelovi Grammar i Vocabulary (za djecu starijeg uzrasta, tinejdžere i odrasle).

Za dodatno istraživanje, preporuka je i https://www.examenglish.com/, a tu je i Timmy Time za najmlađe https://www.timmytime.tv/watch.

Kao što vidite, mogućnosti su beskrajne, kao i samo znanje. 

Autor teksta: Ivana Aleksić, master filolog – anglista

Share this post