Kako ostati motivisan za učenje stranih jezika

Kako ostati motivisan za učenje stranih jezika

Učenje stranih jezika, je proces koji pored dobre volje za učenjem zahtijeva i dobru motivaciju. 

 Jedna od najlakših stvari je upisati kurs, ali budimo realni, veliki je put od početne tačke i upisa na kurs do željenog cilja, odnosno dostignutog željenog nivoa znanja.

Donio/la si odluku da učiš strani jezik, krenuo/la na kurs na kome ti je i zabavno i znaš da ti znanje stranog jezika treba u životu ali se „hvataš“ kako tražiš izgovore da napustiš kurs, da prestaneš da učiš.

Da li ti je poznat scenarij?

Nisi sam/sama, gotovo svaka osoba koja je nešto učila ili uči nailazi na slične probleme a oni leže u motivaciji, odnosnu u nedostatku motivacije.

Učenje je proces ili put koji mijenja smjerove i ima razne krivine pa se i motivacija mijenja na tom putu.

Motivacija nije ista za svaku oblast učenja pa je tako specifična i za učenje stranih jezika.

Kroz razgovor sa našim polaznicima koji su došli do željenog nivoa znanja otkrivamo vam male tajne koje će vam pomoći da se motivišete kada „posrnete“ na putu učenja.

Evo naših smjernica koje ti savjetujemo da pročitaš svaki put kada „zapneš“ na putu učenja:

  1. Postavi jasan cilj koji želiš da postigneš učenjem

Postaviti jasan cilj u procesu učenja je primarno da bi učenje završilo tek kada dostigneš željeni nivo znanja.

Prije procesa učenja treba da znaš koji nivo znanja želiš da postigneš i šta sa njim dobijaš, koje jezičke vještine.

Isto tako je značajno da znaš koje promjene će se desiti u tvom životu kada savladaš strani jezik i koja sve vrata će ti otvoriti poznavanje stranog jezika.

Kada god se desi da ti se ne da ići na čas, da ti se ne radi zadaća, ne uči nova lekcija, sjeti se krajnjeg cilja i zamisli osjećaj i benefite koje će donijeti novo znanje stranog jezika.

  1. Budi u kontaktu sa jezikom koji učiš

Osjećaj sreće i zadovoljstva kada možete da razumijete jezik koji učite je najbolja motivacija za nastavak učenja.

Gledaj filmove na stranom jeziku ili čitaj.

Neka to obavezno budu teme koje te interesuju i koje su ti zanimljive jer će ti one biti i bliže i takav ćeš sadržaj sigurno rado pročitati do kraja.

  1. Postavi realne ciljeve

Učiti strani jezik svaki dan, recimo sat vremena i nije nemoguće, ali da li je realno da pored svih obaveza koje imamo u toku dana postavljamo ciljeve koje će dodatno do te mjere da nas iscrpljuju?

Puno realniji a samim  tim izvodljiviji cilj bi bio da to bude nekoliko novih riječi svaki dan. Šta misliš o tome?

5 novih riječi se i ne čini nemoguće da zapamtiš danas a kada ih pomnožiš sa 30 dana u mjesecu, pa sa godinom, e to je već ozbiljan fond riječi.

Drugim riječima, idi malim koracima i postavljaj manje, realnije ciljeve, koje ćeš lakše ostvariti i bolje se motivisati.

  1. Neka očekivanja od učenja budu što realnija

Kao što ciljevi u učenju moraju biti realni tako treba da postavimo i realna očekivanja od učenja.

Učenje je dug put i nije realno očekivati da ćemo već u prvom semestru moći lako da komuniciramo na stranom jeziku. Za početak je dovoljno da razumiješ strani jezik, da prepoznaješ naučeno a što vrijeme bude više odmicalo i tvoje znanje raslo, tako će i sloboda u komunikaciji i samopouzdanje biti sve bolji i lakše ćeš se upuštati u komunikaciju.

  1. Oslobodi se od straha

Kada se oslobodiš nerealnih očekivanja i nerealnog cilja riješićeš se i najvećeg straha i neprijatelja učenja i motivacije a to je STRAH.

Strah da nećeš biti dovoljno brz/a u učenju, da se nećeš uklopiti u grupu u kojoj učiš i najveći strah da nećeš biti dovoljno dobar/ra u komunikaciji.

Budi svjestan/na da onaj ko ulazi sa tobom u komunikaciju zna da ti to nije maternji jezik i da su takva i očekivanja od druge osobe koja je u komunikaciji sa tobom.

Kada se riješiš straha onda će i komunikacija ići puno lakše i tečnije a što više komuniciraš više ćeš uživati u učenju.

Piše: Jelena Nezirović, psiholog i psihoterapeut u edukaciji. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post