Učenje u specifičnim okolnostima – online učenje

Učenje u specifičnim okolnostima – online učenje

Specifične okolnosti u kojima smo se našli donijele su i nove načine učenja. Online učenje je je postalo popularnije nego ikada a sasvim lično iskustvo o ovoj vrsti učenja sa nama dijeli Ivana Aleksić, profesorica engleskog jezika.

Donosimo vam priču naše profesorice Ivane:

Ja sam đak.

Ja sam nastavnica.

Ja sam zaljubljenik u učenje i podučavanje.

Vjerujem u znanje.

Vjerujem u razmjenu znanja.

Vjerujem u pripremu.

Vjerujem u improvizaciju u okviru pripreme.

Vjerujem u moć unutrašnje motivacije.Shvativši da u sred tekuće nastave treba da se prebacimo na učenje na daljinu, preplavio me osjećaj neizvjesnosti, odgovornosti i straha. Već sam izvodila online nastavu i znala sam koliko pripreme i planiranja zahtjeva takav vid nastave. Takođe sam znala da vremena nemamo i da ono što u tom trenutku radimo jeste učenje na daljinu u specifičnim okolnostima.[1]

Najviše me plašila misao da nastava neće biti na odgovarajućem nivou. Željela sam da se đaci osjećaju jednako udobno kao i u učionici. Željela sam da osjećaju povezanost kako sa mnom tako i jedni sa drugima. Željela sam da osjećaju da je proces učenja u njihovim rukama. Željela sam da ne osjećaju promjenu kada je u pitanju predanost i volja za učenjem. U tom trenutku nisam znala kako sve to da prebacim u potpuno novi modul.

Onda sam se sjetila Sugata Mitra-e, svjetski poznatog i jednog od najcitiranijih profesora iz oblasti obrazovanja i edukacije, koji kaže da nema granica kada je u pitanju učenje i da se učenje (možemo dodati i podučavanje) uvijek pobrine samo za sebe. Nema barijera kada su u pitanju ovi procesi. Jedino što je potrebno je otvoren um u koji će da se ulije novi tok učenja/podučavanja.

I, tako sam se bacila na posao.   

Obavila sam osnovne pripreme – online učionica, gdje sam unaprijed postavljala sve nastavne planove kako bi ih đaci imali na uvid u slučaju da žele da se pripreme ili u slučaju da propuste planirani čas, kao i platforma za časove uživo. Online učionica je organizovana u vidu obaveznih zadataka, dodatnih materijala, preporuka i savjeta za dalje istraživanje nastavnih tema i jedinica. Što se tiče samih časova, nastavili smo uživo u ranije dogovorenim terminima. Očekivano, upravljanje časom je bilo drugačije, ali su faze časa ostale iste sa poboljšanjima koje online učenje nudi, a koja su bila više nego dobrodošla.

Volja da pratimo novi tok učenja se definitvno isplatila. Tranzicija iz realne u virtualnu učionicu protekla je tako glatko da se činila neprimjetnom. Sačuvali smo energiju koju najviše cijenim. Na kraju, i đaci i nastavnica su prezadovoljni, a cijelo putovanje sada služi kao primjer da tamo gdje ima volje, ima i načina.

Naša poruka sada i zauvijek: Uvijek uči; Uvijek rasti; Bez obzira na sve.

 

[1] Za više informacija o razlici između termina online učenje i učenje na daljinu u specifičnim okolnostima, preporučujem sljedeći članak:

https://er.educause.edu/articles/2020/3/the-difference-between-emergency-remote-teaching-and-online-learning

 

Share this post