Kako da zabavite dijete dok putujete

Kako da zabavite dijete dok putujete

Zabavite dijete dok putujete, iako zvuči teško ustvari je jednostavno, lako i zabavno.

Porodična putovanja sa djecom su izvor predivnih uspomena. I zaista putovanja su divna ali ne uvijek i sam put do odredišta.

Znate već da na dugačkim putovanjima poneki crtani stvarno spasi stvar (i živce) ali ipak biste voljeli da svedete virtuelni sadržaj na najmanju moguću mjeru?

Šta ako vam kažemo da je moguće prilikom putovanja zabaviti dijete i to bez mobilnog telefona?

E pa moguće je i to pomoću 5 putnih igrica od kojih “raste” mozak. Sigurni smo da će u njima uživati i mali i veliki putnici.

 1. Kalodont

Ako već niste, oživite ovu divnu igricu našeg djetinjstva. Učestvovati mogu dva ili više igrača. Prvi igrač bira početnu riječ, a sljedeći smišlja riječ koja počinje sa zadnjim slogom prve riječi. Igrači se trude da ne ponavljaju već izgovorene riječi.

Na primjer: TacNA__ NAušniCE__CElofAN__ANesteziJA__JAje…

Igrač koji kaže riječ koja se završava na slog „ka“ (na primjer jabuKA) ispada iz igre tako što to sledeći učesnik primjećuje i uzvikne „kalodont!“. Takođe, igra se prekida ako se ne može pronaći riječ koja počinje na zadati slog (npr. „cemeNT“).

*Savjet za malo stariju djecu: Ako ste već iskusni u ovoj igri možete je zakomplikovati dodatnim pravilima – nema upotrebe vlastitih imena, nema upotrebe skraćenica, koristite samo nazive predmeta /bića/ gradova i slično.

 1. Pogađanje zamišljenog predmeta

  Zabaviti dijete ćete sigurno igrom pogađanje zamišljenog predmeta.

Pogledajte oko sebe i odaberite neki predmet iz prostora koji vas okružuje. Ako se vozite u autu, to može biti i dio nekog većeg predmeta ako ima neku važnu ulogu (ručica za podešavanje naslona, rešetkice za klimu i slično). Učesnik koji je zamislio predmet odgovara na pitanja igrača samo sa „da“ ili „ne“. Igrači pažljivo smišljaju pitanja koja bi im što bolje opisala šta bi to moglo biti:

 • od čega je predmet napravljen (npr. da li je taj predmet od plastike)
 • da li je taj predmet tvrd/mek
 • koje je boje (npr. da li je predmet plave boje)
 • gdje se nalazi (npr. da li se taj predmet nalazi na podu)
 • kakvu ulogu ima (da li taj predmet služi da se nešto stavi u njega)

Da bi došli do rješenja učesnici moraju da prate i pamte sva pitanja i odgovore koje dobijaju.

*Savjet za malo stariju djecu: Zamislite svoju dnevnu sobu sa svim namještajem i detaljima koji se uvijek nalaze u njoj. Odaberite jedan predmet i započnite igru.

 1. Pjesmice, tapšalice, brojalice

Pjesmice i ritmička pratnja su odličan način da zabavite dijete i nasmijete namrgođena lica.

Pjevajte omiljenu pjesmicu tiho pa glasno (ali lijepo), brzo pa sporo (ali melodično) i bez glasa (na dogovoreni znak možete početi pjevati naglas i tako provjeriti da li ste stigli do istog mjesta).

Ritam možete stvarati pomoću sopstvenog tijela pljeskanjem dlanovima, udaranjem koljena/poda/nadlaktica/drugog predmeta i pucketanjem prstima. Potražite na internetu tapšalice koje ste vi voljeli kao dijete i prenesite ih dalje (sjetite se „En ten tini“, „U sjevernoj americi“, „Don makaron“ i slično).

 

Brojalice, kao i tapšalice, izgovarajte sve brže i brže:

 • Na vrh brda vrba mrda
 • Miš uz pušku, miš niz pušku
 • Čuča čuči, bjega bježi, skoči čuča i uhvati bjegu
 • Cvrči cvrči cvrčak na čvoru crne smrče
 • Miša maše Maši, Maša maše Miši, Miša Maši, Maša Miši, doviđenja, piši!
 1. Beskonačna priča I (igra memorije)

Svaki učesnik govori po jednu riječ. Riječi se biraju tako da zajedno stvaraju smislenu priču.

Jedan putnik bira početnu riječ. Svaki sledeći učesnik ponavlja sve riječi (kasnije i rečenice) izgovorene do tog trenutka i dodaje jednu novu riječ.

Na primjer: Torbe__ Torbe su__ Torbe su spakovane___ Torbe su spakovane. Krećemo…

 1. Beskonačna priča II

Osmotrite kuće i zgrade koje vidite u prolazu. Odaberite jednu koja vam se čini zanimljiva i uposlite maštu. Priča koju izmišljate treba da bude smislena. Svako od putnika neka dodaje po jednu rečenicu. Izmislite ko tu živi, koliko godina imaju, kako izgledaju, šta vole da jedu, kako vole da se oblače, kako provode vrijeme, šta su njihove želje, čega se plaše i slično.

Djeca će u priču unijeti svoju ličnost pa na taj način možete saznati i neke njihove težnje ili strahove. U tom slučaju iskoristite neki pogodan trenutak da popričate o tome sa njima i da pronađete odgovarajuća rješenja.

Osim toga, ovo je predivna vježba kojom zajednički gradite likove i njihove karaktere.  Male princeze i prinčevi kroz igru mogu otkriti i razvijati svoj pripovjedački dar. Možda ga (ako već niste) otkrijete i vi!

Ovo su samo neke od naših omiljenih igara koje koristimo na NTC radionicama koje realizujemo u Oxford edukativnom centru.

I na kraju želimo vam predivan odmor i ugodan put koga ćete se rado sjećati.

Autor: Helena Zakaljuk, magistar psiholigije i NTC predavač

 

Share this post