Kada početi sa učenjem stranog jezika?

Kada početi sa učenjem stranog jezika?

Danas je poznavanje najmanje jednog stranog jezika potreba a ne stvar želje ili hobija a pitanje kada početi sa učenjem stranog jezika sve češće čujemo.Tržište rada i profesije se mijenja velikom brzinom. Teško da roditelj može da pretpostavi koje zanimanje će za 10-15 godina donijeti njegovom dijetetu zadovoljstvo i profit, ali ono što sigurno može da zna je da, bez tečnog znanja stranog jezika, veoma teško može ostvariti uspješnu karijeru.

Budući da smo svjesni koliko je teže usvajati nova znanja u kasnijem uzrastu, poželjno je da svom djetetu olakšamo život tako što ćemo mu omogućiti da nauči strani jezik.

Roditeljske dileme

Česta roditeljska dilema kada je učenje stranog jezika u pitanju je kada početi sa učenjem stranog jezika.

Postoje roditelji koji već u vrtićkom uzrastu vode djecu na radionice i kurseve stranog jezika, ali i oni koji smatraju da učenjem ne treba preopteretiti dijete prije škole.

Ipak, istraživanja pokazuju da ako je djetetov govor dobro razvijen, nema potrebe čekati početak osnovne škole kako bi se započelo s učenjem stranog jezika.

Istraživanja su pokazala da već početkom 7. godine sposobnost djeteta za usvajanje jezika slabi, pa se smatra kako je učenje stranog jezika u predškolskoj dobi – između 3. i 7. godine vrlo dobro za stimulisanje moždanih vijuga.

Djetetov mozak u ranoj dobi poput spužve upija znanje velikom brzinom i lakoćom, a temelji stranog jezika biće usvojeni kvalitetno i nenametljivo, pa će kasnije učenje biti nadogradnja kvalitetne osnove.

Benefiti učenja stranog jezika su mnogobrojni a ukoliko strani jezik usvajate u ranijem uzrastu oni su još i veći.

Zašto je toliko važno početi sa učenjem stranog jezika u ranom uzrastu?

Jedan od najvažnijih razloga zašto djeca treba da uče strani jezik je taj što oni od malena usvajaju akcenat stranog jezika bez poteškoća.

Akcenat je puno teže usvojiti kasnije, pogotovo kod ljudi koji nemaju dovoljno sluha za jezik. Kod djece to ide mnogo lakše i dugotrajno se zadržava.

Oni uče jezik kroz igru i samim tim ga usvajaju na potpuno drugačiji način u odnosu na odrasle. Njihovo učenje je spontano, nenametnuto i samim tim mnogo produktivnije.

Kada dijete počne u najranijem uzrastu da uči strani jezik ono ovaj proces prihvata kao nešto što je normalno, lijepo i ono počinje da bude neizostavni dio njegovog života.

Idealan način da vaši mališani uzrasta od 4 do 6 godina provedu ljeto uz odličnu kombinaciju engleskog jezika i NTC sistema učenja!

U ranom uzrastu djeca imaju sposobnost da usvajaju velikom brzinom nevjerovatan broj riječi, a da toga nisu ni svjesni.

Jako je bitno u tom periodu djeci predstaviti učenje kao lako i zabavno jer se tada stvara ljubav prema učenju i usvajanju novih znanja.

Dijete u potpunosti uživa u procesu učenja jer ono uči bez stresa. Njegov jedini cilj je da se izigra i dobije pohvalu ili nagradu. Tek kako odrasta, dijete shvata koliko mu to što je učilo u ranom uzrastu sada znači.

Šta kažu stručnjaci?

Moderna lingvistička istraživanja pokazala su da je rano učenje stranog jezika preduslov za njegovo savladavanje, ali i za kasnije lakše učenje ostalih predmeta.

Prema mišljenju logopeda, ukoliko se govor razvija normalnim tempom, sa učenjem stranog jezika trebalo bi početi što prije, tačnije već od navršene treće godine. Mališani tada najlakše prihvataju ritam i muzikalnost, što je vrlo važno jer se u kasnijem govoru ne primjećuje nematernji akcenat.

Američki psiholozi kažu da je sa učenjem stranog jezika najbolje početi prije polaska u osnovnu školu, a većina preporučuje već od četvrte godine života.

Međutim, prvo bi trebalo ustanoviti zrelost djetetovog govora, jer ukoliko dijete ima neke govorne poteškoće, pametnije je uključiti ga u tretman kod logopeda.

Nastavnici u našoj školi kažu da u razdoblju između četvrte i šeste godine života dijete najbolje uči jezik kroz zabavne sadržaje poput igre, pjesmica, brojalica, glume, a automatski usvaja intonaciju, ritam, strukturu i izgovor. Preporučljivo je da dijete krene sa učenjem do desete godine, jer sposobnost učenja jezika sa godinama slabi.

Djeca imaju nevjerovatne memorijske kapacitete koje treba iskoristiti. Pošto su u tom uzrastu u stanju da strani jezik usvajaju velikom brzinom i bez poteškoća, treba im pružiti šansu za to i na taj način im učiniti uslugu koja će njihovu budućnost učiniti lakšom.

 

 

Share this post