10 igara za zabavnije vrijeme kod kuće

10 igara za zabavnije vrijeme kod kuće

Provedite zabavnije vrijeme kod kuće

Dan koji odlučimo da provedemo u kući može da nam zvuči kao dobra ideja, ali naši mališani možda i neće izgledati oduševljeno. Kako djeca imaju mnogo više energije nego odrasli, potrebno im je značajno više kretanja i aktivnosti koje će na kraju dana svim ukućanima omogućiti miran san.

Nadamo se da ćete u našim prijedlozima pronaći igre za zabavnije vrijeme kod kuće, za malu, ali i za veliku djecu:

1. Društvene igre

Pravi je trenutak da svi zajedno uživamo u svim vrstama društvenih igara koje imamo u kući. Čovječe ne ljuti se, igre sa kartama, Riziko, Monopol, Domine, Šah i mnoge druge igrice strpljivo čekaju da se porodice okupe oko njih.

2. Pantomima

Kada smo se zadnji put igrali pantomime? Nazivi crtanih filmova, priča i filmova oživjeće kroz naše glumačke sposobnosti. Ekipa koja izgubi ima zadatak da obavi neki posao u kući. To zvuči i fer i zabavno, zar ne?

3. Oblikovanje aluminijske folije

Vajanje zvuči previše komplikovano i „prljavo“ za kućne uslove? Sigurno svi imamo u kuhinjama aluminijsku foliju. Uđite na You tube, ukucajte „aluminium foil animals“ i uživajte u zajedničkoj izradi različitih životinjskih vrsta.

4. Poligoni od krep trake

Krep traka je divan način da oblikujemo različite stazice i zadatke kroz koje trebamo da prođemo. Uvedimo u taj zadatak loptice, kuhače, preskakanje, provlačenje, pogađanje i zadatke za razmišljanje i dobili smo odlične poligone spretnosti (koji kasnije mogu postati putevi za autiće).

Uz krep traku, flomastere i izvlačenje odgovarajućih bojica možemo u kućnim uslovima napraviti čak i svojevrsnu verziju Tvistera.

 5. Domaći plastelin

Dakle, kupite kilogram brašna više. Uz prehrambene boje, malo limuna, vode, soli i ulja dobićete zdravi plastelin u kojem će svi ukućani moći da pokažu svoju kreativnost. Slobodno napravite veću količinu – ako ga čuvate u frižideru ovakav plastelin može da potraje i duže od sedam dana. Tačne mjere za domaći plastelin bez kuhanja potražite na brojnim izvorima na internetu.

6. Zidanje tvrđave

Povremeno trebamo popustiti i dopustiti djeci da naprave gradilište i popriličan haos u određenom dijelu kuće. Samostalno ili uz našu pomoć mogu nastati visoke kule i tvrđave od svih mogućih jastuka i sličnog mekanog građevinskog materijala. Ako tome dodamo i plahte ili dekice dobićemo šatore za indijance, a bunkeri mogu da posluže za proljetno „grudvanje“ mekanim lopticama.

 7. Muzika i ritam

Sigurno u dječijim igračkama imamo makar jedan muzički instrument. Čak i da nemamo –  bubanj može da nastane od kantice, gumice mogu poslužiti kao žice od gitare, a zvečke možemo napraviti sa praznim posudicama i zrnima riže ili graha. Izmišljanje i ponavljanje zadatih ritmova i melodija je zabavno, a istovremeno razvija muzičku inteligenciju. Možda otkrijemo da u našoj djeci čuči budući muzičar.

8. Slikanje

Drvene i vodene bojice, flomasteri i tempere su divan alat za kvalitetno, šareno popodne. Da bi naša djeca bili pravi slikari potreban nam je hamer papir koji ćemo pričvrstiti na neku odgovarajuću horizontalnu podlogu. Pod se može zaštititi starom plahtom, mušemom ili kuhinjskom folijom. Umjetnost može da počne!

 9. Nezaobilazni Lego

Organizujte takmičenje u izradi najviše kule, najveće kuće, najčvršćeg Lego auta ili najopasnijeg robota.

U nedostatku klasičnih Lego kockica, za ovu aktivnost mogu nam poslužiti i drvene kocke.

10. Origami

Sjećate li se takmičenja u puštanju aviona i brodića? Spretni prstići mogu da pretvore običan papir u nakit, odjeću, životinjice ili različite umjetničke figure. Danas se različiti načini izrade origamija mogu naći na internetu, naše je samo da izaberemo šta od svega toga želimo da naučimo.

Možda je ovo prava prilika da predahnemo od uobičajne užurbanosti i redovnog rasporeda. Zagledajte se u sebe i svoje najbliže, slušajte se i pronađite novi nivo bliskosti u vremenu koje zajedno provodite.

Energija koju usmjerimo na naše porodice doprinosi kvalitativnoj promjeni porodičnog sistema.

Mi sami kreiramo kvalitet svog vremena. Sigurni smo da će (čak i u ovim trenutnim vanrednim uslovima) ove i slične igrice doprinijeti zdravoj funkcionalnosti vaše porodične dinamike.

Istovremeno ćemo se svi zajedno učiti da njegujemo proaktivan pristup životu i da u svakoj situaciji pronađemo neku mudrost i pouku. Vjerovatno se možemo složiti da je to trening koji će i nama i našoj djeci biti višestruko koristan tokom čitavog života.

Želimo vam dobar provod!

Autor teksta: mr Helena Zakaljuk, psihoterapeut u edukaciji i NTC predavač

 

 

Share this post