Ruski jezik – jezik bogate prošlosti i blistave budućnosti

Ruski jezik – jezik bogate prošlosti i blistave budućnosti

Donosimo vam 6 razloga zbog kojih ćete sigurno poželjeti da učite ruski jezik.

Na svijetu se govori od 5.000 do 7.000 različitih jezika. Svaki jezik je lijep i poseban na svoj način, ali mnogi će se složiti da je jedan od najlјepših i najmelodičnijih slovenskih jezika ruski jezik.

Koliko god nam se čini da je Rusija daleko, zastuplјenost ruskog jezika u svijetu je zaista velika. Tako da, ako želite da govorite jezikom kojim su pisali Puškin i Dostojevski, ili želite da poznajete službeni jezik svemira, na to se odlučite već sada, a mi vam donosimo još nekoliko prednosti ruskog jezika.

Zašto učiti ruski jezik?

KULTURA

Ruski jezik je jezik kulture. Nijedna grana umjetnosti se ne može zamisliti bez Rusije i ruskog jezika. Na ruskom jeziku napisana su neka od najvećih djela književnosti, a čitati djelo u originalu je najveće bogatstvo za lјubitelјe književnosti. Osim toga, na ruskom jeziku je napisana brojna literatura iz oblasti nauke, politike, ekonomije i sl. Teško da postoji oblast na svijetu o kojoj Rusi nisu napisali neku studiju.

BRZA DOSTUPNOST SVIM PODACIMA

Na ruskim internet pretraživačima, poput Jandeksa, možete pronaći apsolutno sve što vas interesuje. Ruski jezik je po zastuplјenosti drugi jezik na internetu, odmah poslije engleskog. Savremena literatura iz svih naučnih oblasti, beletristika, kinematografija, muzika samo su jedan mali dio onoga što možete pronaći. Osim toga, postoje razne platforme i sajtovi putem kojih možemo virtuelno posjetiti Rusiju, i to čak predivna mjesta poput Ermitaža, raznih istorijskih i državnih muzeja u Sankt Peterburgu, kao i pozorišta u kojima onlajn možemo pratiti prikazivanje predstava.

POSAO

U današnje vrijeme dobro poznavanje ruskog jezika otvara vam mnoga vrata. Rusija mnogo ulaže I u našu zemlju, ruskih investitora je sve više, ruskih firmi takođe, prema tome, ukoliko govorite ruski jezik možete se ostvariti i na novim pozicijama u vašoj poslovnoj karijeri. Sve je veći broj mladih koji odlaze u Rusiju kako bi imali bolјe uslove za život, kao i dobru zaradu.

SRODNOST JEZIKA I LAKOĆA UČENјA

Ruski i srpski su blisko srodni jezici i zbog toga je nama mnogo lakše da naučimo ruski jezik, nego bilo kom drugom narodu. Naravno, tu prednost treba iskoristiti. Rusija ima odlična udžbenička izdanja za sve nacionalnosti i uzraste.

TURIZAM

Ruski turizam je veoma razvijen. Rusija je prelijepa zemlјa i poznavanje ruskog jezika omogućava vam da lakše uđete u svijet “bogate ruske istorijske prošlosti”. Ne postoji osoba na svijetu koju ova prelijepa zemlјa ostavi ravnodušnim. Bogata i raznolika kultura, razni kitnjasti kulturno-istorijski spomenici su glavna evropska turistička atrakcija.

MEDICINA

U Rusiji je medicina veoma razvijena. Danas gotovo da nema bolesti za koju ruski lјekari i naučnici nisu pronašli lijek. U poslјednjih nekoliko godina samo na teritoriji Beograda otvoreno je preko 10 ruskih apoteka koje su “broj 1” kada je u pitanju liječenje uz pomoć alternativne medicine.

Ukoliko ste nakon ovog teksta poželjeli da učite ruski jezik, Oxford edukativni centar vam stoji na raspolaganju. U ponudi imamo grupne i individualne časove koje organizujemo u učionici ili online. 

Autor teksta: 

Dragana Martić, profesor srpskog i ruskog jezika

Share this post