Prvi put samostano na ljetovanje – kako odvajanje od roditelja pomaže odrastanju djece

Prvi put samostano na ljetovanje – kako odvajanje od roditelja pomaže odrastanju djece

Prilikom organizacije i reklamiranja Ljetnog kampa engleskog jezika na Kozari susreli smo se sa pitanjima i strepnjama roditelja čija djeca prvi put idu samostalno na ljetovanje.

Danas kada veoma malo djece ide u školu samo i sama pomisao da pošaljete svoje mališane negdje gdje će i noćiti bez Vas ćini se previše i za Vas i za njih.

Međutim, osnovni instinkt roditelja da zaštite svoje potomstvo prije svega lišava djecu ključnih razvojnih dešavanja koja nastaju kada ih pustite i gledate kako se vraćaju puna samopouzdanja i mnogo odraslija i odgovornija.

Naravno da ova odluka otvara mnoga pitanja ali razgovor sa ljudima koji organizuju kamp i odgovori na većinu pitanja učiniće ovaj veliki korak i za Vas i za dijete što bezbolnijim.

Prvi samostalni odlazak na ljetovanje je veliki doživljaj za djecu ali i za roditelje sa razlikom da različite emocije prate djecu u odnosu na roditelje. Djeca osjećaju uzbuđenje, ponos i najčešće zahvalnost što ste ih pustili a roditelji najčešće strepnju koju će tek kasnije zamijeniti ponos i na dijete ali i na Vas same, što ste se izborili sa ovom „nemani“ koja Vam noćima nije dala da zaspite.

Zašto je kamp idealan za prvo odvajanje roditelja od djece?

Ljetni kamp predstavlja strogo kontrolisano mjesto od strane odraslih odgovornih osoba koje nudi jedno sigurno okruženje, a opet kamp uvodi dijete u jedan uzbudljiv svijet koji većina nas ne može da obezbijedi u kućnim uslovima: zonu bez elektronike i višegeneracijsku zajednicu, korisne dnevne rituale kao i osjećaj da ste na mjestu na kome vrijeme kao da je stalo.

Na ovakvom događaju, koji je sam po sebi avantura, djeca dobijaju značajna emotivna iskustva koja grade njihov karakter, pa se često razvijaju na način da i sami sebe iznenade, grade doživotne uspomene i bliska prijateljstva.

Odlazak od roditelja nudi djeci jedan stepen sazrijevanja koji svakako ne bi mogli da dožive da su ostali kod kuće sa roditeljima i svakako da će se vratiti kući kao nezavisniji, jači i zdraviji.

Šta su to olakšavajuće okolnosti ovog kampa ukoliko dijete prvi put ljetuje samostalno?

  1. To što smo kao mjesto održavanja odabrali našu poznatu ljepoticu Kozaru, koja ja na samo sat i po vremena udaljenosti od kuće odnosno od roditelja.

Vodimo se time da je dobro da djeca prvo upoznaju svoju bližu okolinu pa onda da upoznaju širu.

  1. Sa djecom idu ljudi koji su iz njihove okoline i koje, ili znate, ili ćete imati priliku da upoznate.
  2. Prisustvo članova uprave koji neće raditi radionice sa djecom, nego će prvenstveno brinuti o tome da djeca budu sigurna i da kontaktiramo sa Vama svakodnevno odnosno najmanje dva puta dnevno.
  3. Savršen balans aktivnosti na engleskom jeziku, sportskih aktivnosti, kreativnih aktivnosti i slobodnog vremena. Uzeli smo u obzir to da sva djeca ne znaju engleski jezik, da sva nisu sportski tipovi i da želimo da se osjećaju maksimalno sigurno bez osjećanja manje vrijednosti u odnosu na druge.

I na kraju bih vam poručila da budete ponosni na sebe, jer ovo je veliki korak ne samo za djecu nego i za Vas a i pokazatelj da ste shvatili šta je to što je za dijete i korisno i zabavno: znanje engleskog jezika i boravak u prirodi.

Pored toga što će djeca da uče ona će se svakako vratiti sa većim samopouzdanjem jer kroz kamp svakako nastojimo da razvijemo društvene odnose, stvaranje pozitivne slike o sebi, te razvoja saosjećanja za potrebe drugih i onih koji su drugačiji od nas.

Share this post