Kako zainteresovati mališane za učenje stranog jezika?

Kako zainteresovati mališane za učenje stranog jezika?

Na našem blogu ugostili smo Nataliju Todorović, mamu dvije djevojčice i autora portala Prvi korak. Zajedno sa našim predavačem Natalija predlaže super načine kako da djeci približite strani jezik i pri tome vrijeme u kući učinite puno zabavnijim.

Da vam ne bude dosadno u kućnoj izolaciji

Ukoliko u kući imate predškolca kojem je tokom izolacije dosadila igra i gledanje crtanih filmova naša preporuka je da ga pokušate zainteresovati  za učenje stranog jezika. Stručnjaci su saglasni da je idealan period za to od četvrte godine, kada se pretpostavlja da je usvojen maternji jezik.

  • Zanimljivo je da upravo u tom uzrastu djeca i najbrže usvajaju strani jezik. Mališani koji još ne čitaju i ne pišu, izraze i riječi na stranom jeziku lako uče preko audio i vizuelnih metoda što smo i dokazali na našim kursevima engleskog i njemačkog jezika za predškolce – kaže Anđela Đurić, koordinator nastave engleskog jezika u Oxford edukativnom centru.

Knjiga je uvijek najbolji prijatelj

Za početak, nastavnici savjetuju da djeci polako počnete da čitate slikovnice na stranom jeziku koje su prilagođene njihovom uzrastu.

  • Ukoliko već imate jednu takvu slikovnicu, gdje likovi vode kratke dijaloge, podijelite uloge članovima porodice i napravite skeč ili mini predstavu. Ukoliko je moguće i imate dovoljno vremena, napravite, zajedno s djetetom, jednostavne kostime/maske za svaki lik. Djeca će se na ovaj način identifikovati sa likom, naučiće da ga imenuju, a dijalozi koje budu vodili će takođe biti usvojeni – dodaju u Oxford-u.

 

Izvor: https://www.rawpixel.com/

Pjesma je odlično sredstvo za učenje

Mališanima puštajte i pjesmice, ako želite da što prije savladaju strani jezik.  Nastavnici kažu da je ovaj vid učenja izuzetno uspješan. Ukoliko tome dodate i pokret, odnosno određenu koreografiju, djeca, ističu, lako povezuju riječi i uče ih sa razumjevanjem.

I tehnologija je odlična u službi učenja

  • Iako je u posljednje vrijeme stvorena averzija na pominjanje djece i računara/telefona/tableta u istoj rečenici, ipak tehnologija ima svojih prednosti ako se koristi smisleno i s mjerom. Ukoliko pronađemo video sadržaje koji su edukativni, mala je vjerovatnoća da će se djeca opirati ovakvoj vrsti učenja. Naprotiv, djeca neće ni shvatiti da se radi o učenju. Za njih je svaka od navedenih metoda zabavna igra i baš zbog toga izuzetno produktivna – dodaje nastavnica Anđela Đurić.

A roditeljima koji su pristalice učenja putem  modernih tehnologija iz Oxford-a otkrivaju stranice na kojima možete pronaći edukativne video materijale i aplikacije za učenje engleskog jezika:

https://www.oxfordowl.co.uk/welcome-back/for-home

https://learnenglishkids.britishcouncil.org/

https://www.cambridgeenglish.org/learning-english/parents-and-children/activities-for-children/

Ukoliko vas je ovaj način učenja stranih jezika sa mališanima zainteresovao, u Oxford edukativnom centru u Banjaluci možete dobiti sve potrebne  informacije o kursevima koje organizuju za predškolce.

Jedan semestar traje 16 sedmica, a časovi se održavaju dva puta sedmično u trajanju od sat vremena.

Časovi su u potpunosti prilagođeni djeci predškolskog uzrasta. Izvode se kroz ples, pjesmu i igru, a predavači su obučeni za rad sa djecom i izvode se u prijatnom prostoru prilagođenom djeci.

Piše: Natalija Todorović

Share this post