Oxford mjesec knjige

Oxford mjesec knjige

OXFORD MJESEC KNJIGE

„Knjiga nije hrana, ali je poslastica“

mjesec knjige

Oxford edukativni centar je odlučio da period od 07.11. do 05.12. posveti njenom veličanstvu – KNJIZI.

U svojoj biblioteci raspolažemo sa više od 5000 naslova koji otkrivaju našim polaznicima čarobnu moć riječi i fantastične puteve mašte.

U dvadeset godina našeg rada sakupili smo veliki broj naslova najrazličitijih žanrova, gdje će svaki polaznik pronaći knjigu koja odgovara njegovom interesovanju, ili, kako mi volimo da mislimo, svaka knjiga ima moć da uvijek pronađe svog čitaoca.

Kao što svi znamo, u današnje vrijeme se sve manje čita, prednost nad papirom preuzimaju elektronska sredstva komunikacije, pa naše knjige stoje na policama, sakupljaju prašinu i padaju u zaborav.

Kako bismo prekinuli taj negativani trend nečitanja knjiga, do koga je dobrim dijelom dovela i sve veća popularnost interneta, digitalnih medija koji informacije čine dostupnim na „dugme“, preduzećemo niz aktivnosti za koje vjerujemo da će pomoći knjizi da nađe svog izgubljenog čitaoca.

Koliko god da je prisutan trend sve manjeg čitanja knjiga, mi vjerujemo da će knjiga opstati jer će uvijek biti onih koji smatraju nezamjenjivim miris i šuškanje njenih listova, njenu jedinstvenu moć da vas neslućenom brzinom odvede u svijet snova i mašte što pruža čitaocu poseban osjećaj prijatnosti i intimnosti kao i terapijskog efekta kakav samo knjiga može da pruži. Najvažnije dobrobiti knjige su te da knjiga „oštri“ mozak, smiruje i usrećuje ljude.

Oxford edukativni centar će u periodu od 07.11. do 05.12. realizovati sljedeće aktivnosti:

  1. Poklanjanje knjiga

Jednom sedmično poklonićemo nekom od naših pratilaca na društvenim mrežama aktuelni naslov iz svijeta književnosti.

  1. Čitanje u našoj biblioteci

Za naše male polaznike, i naravno svu ostalu djecu koja su zainteresovana, organizovaćemo čitanje u našoj biblioteci i druženje, sa knjigom u prvom planu kako bismo obilježili mjesec knjige.

Za učesnike smo pored čitanja pripremili i radionicu na kojoj će se upoznati sa našom bibliotekom, prelistati neke nove i interesantne naslove, crtati, pisati, bojiti i na kraju kući ponijeti Oxford poklončiće.

  1. NTC radionica u svijetu klasika

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske mjesec knjige obilježićemo na način da ćemo organizovati  17.11. i 30.11. NTC radionice na kojoj će polaznici uzrasta od 8 do 10 godina predstaviti neke od najljepših dječijih pjesmica na našem kao i na njemačkom i engleskom jeziku.

  1. Uroš Petrović nagrađuje naše vjerne čitaoce

24.11. Uroš Petrović, pisac za djecu i mlade, će održati radionicu sa našim polaznicima NTC sistema učenja. Na radionici će dodijeliti knjigu kao nagradu za najbolji rad na temu „Knjige su naočale kroz koje gledamo svijet“.

  1. Razmjena knjiga u Oxford edukativnom centru

Za sve naše sugrađane OEC organizuje razmjenu polovnih knjiga. Dođite, ponesite svoje knjige za koje smatrate da vam više ne trebaju ili da bi nekom drugom više koristile i zamijenite se sa nekim čiju knjigu biste željeli da imate u svom vlasništvu.

Pored razmjene koju organizujemo kako za djecu tako i za odrasle pozivamo Vas da upoznate i našu biblioteku,prelistate knjige, te ukoliko ste naš polaznik i zadužite neki interesantan naslov.

Dođite, ponesite svoje knjige a one će same naći svoje nove vlasnike!

     6. Poklon za sve

Za sve učesnike Oxford mjeseca knjige smo pripremili poklone u vidu personalizovanih bookmarka za knjige!

Družite se sa nama, čitajte i ne zaboravite,  “Knjige su naočale kroz koje gledamo svijet”.

 

Vaš Oxford edukativni centar

 

 

 

 

 

 

Share this post