Konverzacijski kurs – Let Me Entertain You!

Konverzacijski kurs – Let Me Entertain You!

Konverzacijski kurs – Let Me Entertain You!

Zar ne mislite da je krajnje vrijeme da propričate engleski?

Ovo ljeto, Oxford edukativni centar vam nudi pravu avanturu. Konverzacijski kurs na kakav do sada niste išli!

Ljeto je najbolje vrijeme za zabavu a zamislite da se pri tom oslobodite straha od pričanja stranog jezika.

Za sve one kojima je dosadilo učiti gramatička pravila, za one koji ne vole sterilnu atmosferu učionice a žele da vode opušten razgovor na engleskom jeziku, konverzacijski kurs Let Me Entertain You! je idealno riješenje!

Na konverzacijskom kursu upoznaćemo vas sa nevjerovatnim činjenicama o engleskom jeziku, pričaćemo o engleskoj kulturi kao i pop kulturi, skrenućemo vam pažnju na pogrešan izgovor nekih veoma popularnih riječi. Naučićemo vas kako da se snađete na putovanjima kao i ostalim korisnim i bitnim stvarima koje niste naučili u školi, niti ćete ikada!

Druženje traje tri sedmice, dva puta sedmično po 90 minuta a počinje 14.08.

Nakursu vas očekuje 6 nesvakidašnjih radionica na kojima ćete sigurno propričati engleski jezik:

1. Radionica:

Houston, we have a problem!

konverzacijski kurs

Možete li pretpostaviti šta će biti tema prve radionice?

Da li ste ikada imali problem kada ste pričali na engleskom a niste se mogli sporazumjeti? Znate li da su nesporazumi najčešći zbog nerazumijevanja izraza koji nisu u duhu našeg jezika?

Da li vam je nelogično što na engleskom jeziku kažemo: we have noses that run but feet that smell? Ili zašto se ananas zove pineapple a ne sastoji se niti od pine niti od apple?

Ove, te slične nelogične riječi i fraze biće dio prve radionice nesvakidašnjeg konverzacionog kursa. Biće tu i objašnjavanja idioma kao i pokušaja da prevedemo naše nelogične izraze na engleski: Ganjam papire! Hodam po doktorima! Spava k’o zaklan!

2. Radionica:

Hit the road Jack!

nauči engleski jezik

Temu ove radionice nije teško odgonetnuti, zar ne? Pretpostavljamo da vas ovaj evergrin asocira na jedno: putovanje! U pravu ste!

Na drugoj radionici ćemo vam pomoći da prevaziđete jezičke barijere na putovanju, ali ćemo vas upoznati i sa zanimljivim običajima zemalja širom svijeta. Npr., nemojte se iznenaditi ako upoznate nekog španca/španjolku i on/ona vas poljubi u obraz dva puta. To je njihov način da kažu „Zdravo“!

Naravno, ono što je najpotrebnije za svakog putnika jeste kako se sporazumjeti na engleskom na aerodromu, u vozu, autobusu, u hotelu, u taxiju, restoranu, prodavnici…

3. Radionica:

Pardon my French!

propricaj engleski

Šta mislite da je tema radionice? Ona nema nikakve veze sa Francuskom niti sa francuskim jezikom!

Da vam približimo: Ovaj izraz je nastao u 19. vijeku u Americi, kada su se amerikanci izvinjavali zbog korištenja francuskih izraza, da bi se danas ustalio kao izraz koji koristimo kada opsujemo.

Treća radionica konverzacionog kursa će vam skrenuti pažnju na najčešće nesporazume nastale zbog nedovoljnog poznavanja jezika, na pogrešan izgovor veoma popularnih riječi te na neke česte fraze koje se koriste u engleskom jeziku a nisu vas učili u školi o njima! Niti će ikada!

4. Radionica:

God save the Queen!

Da li ste znali da himna Engleske God save the Queen je takođe koristi i u Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i Barbadosu. Ustvari je ovo logično jer je Engleska kolonizovala ove zemlje.

Da li ste znali da je na vrhuncu svoje moći za Britansku imperiju važilo je pravilo da je to „imperija u kojoj sunce nikada ne zalazi“, jer je u svako doba dana barem u jednom njenom dijelu sijalo sunce?

Na četvrtoj radionici pričaćemo sa vama o najzanimljivijim istorijskim činjenicama o Engleskoj kao kolonijalnoj sili ali i o zanimljivim činjenicama o drugim zemljama engleskog govornog područja!

5. Radionica:

Pulp Fiction

kursevi engleskog jezika

Termin pulp fiction ustvari znači lako štivo. Glavna asocijacija na ovaj termin je istoimeni film koji se smatra Tarantinovim remek djelom a peta radionica se neće baviti samo filmom već pop kulturom u širem smislu.

Polaznici će imati priliku da razgovaraju na svima omiljene teme kao što su: film, muzika, moda, popularne televizijske emisije, čuveni muzički festivali ali i o promjenama koje su se na ovim poljima dešavale tokom decenija (60e, 70e, 80e, 90e godine prošlog vijeka). Podsjetimo se samo muzike 60ih. Godine koje su proslavile neke od najčuvenijih bendova ikada, The Beatles, The Rolling Stones, Led Zepelin, The Doors… Mogli bismo nabrajati u nedogled i dotakli bismo samo vrh ledenog brijega. Zato je tu radionica Pulp Fiction da vas podsjeti na najupečatljivije momente pop kulture kroz decenije sa ciljem da vas raspriča na ove teme.

6. Radionica:

Is that your final answer?

Posljednja radionica konverzacionog kursa će ustvari biti jedan vid završnog testa za naše polaznike. Naravno da to neće biti standardni test. Kao što su sve radionice osmišljene da vas prvenstveno zabave i zainteresuju za jezik tako će i ova završna radionica, odnosno završni test biti nekonvencionalna provjera znanja koje ste usvojili.

Polaznici konverzacionog kursa će biti učesnici popularnog kviza Jeopardy, odnosno Izazov. Izazov je čuveni američki kviz u kojem se takmičarima predstavlja odgovor na određenu temu iz opšte kulture a takmičar mora postaviti pitanje. Pitanja koja će postavljati biće isključivo pitanja iz oblasti koje su obrađene u prethodnim radionicama. Ne trebamo naglasiti da se koristi isključivo i samo engleski jezik. To se podrazumijeva!

Kontaktirajte nas na:

Email: info@oxfordec.com

Tel: 051/224-224

Mob: 065/333-335

Fb: OxfordEdukativniCentar

Share this post