Radionice NTC Učenja za djecu

NTC Učenje - Upis

Radionice NTC Učenja za djecu

“Roditelji treba da znaju da je dječija igra, kakva je bila prije 20 godina, nezamjenjiva u razvoju djeteta. Djeca su tada bila od jutra do mraka na igralištima, parkovima, šumama, dvorištima. Takva igra je formirala sve što je važno za dijete, tj. pripremala ih je za život.”

   Program NTC učenja je sastavljen iz različitih aktivnosti i igara za djecu, koje se temelje na razvoju i radu mozga i koje imaju pozitivan efekat na razvoj mozga u periodu kada je to najvažnije, u periodu najintenzivnijeg razvoja dijeteta, od rođenja do približno desete godine starosti.

Učenje kroz igru je ključni faktor NTC programa.

   Program NTC se već devetu godinu sprovodi u nekoliko evropskih država, a počeo je da se širi i van granica Evrope. NTC je prisutan u 17 država Evrope, a akreditovan je od strane Ministarstva obrazovanja u 7 država (Srbija, Slovenija, Hrvatska, Češka, Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina). U drugim državama, sprovodi se u saradnji sa obrazovnim institucijama.

Radionice NTC Učenja u Banja Luci, Prijedoru, Prnjavoru i Gradišci 

NTC radionice su organizovane u dva ciklusa koja čine 16-20 radionica, a realizuju se jednom sedmično u trajanju od sat i po za stariju djecu i sat vremena za trogodišnjake.

Novi ciklus počinje početkom septembra.
Zbog velike zainteresovanosti i ograničenog broja mjesta, rezervišite mjesto odmah popunjavanjem forme. 

ZAŠTO NTC

   Poremećaji u učenju, koji se javljaju već u drugom i trećem razredu osnovne škole, često nastaju usled nedostatka pojedinih aktivnosti u najranijem detinjstvu. Obično su u pitanju zaboravljene igre – kao što su skakanje, rotacija, a kasnije klikeri, lastiš, žmurke itd. Upravo te aktivnosti podstiču pravilan razvoj mozga, a živimo u vremenu kada su deca najvećim delom statična, ispred televizora i kompjutera. Potrebno je preneti naučna saznanja roditeljima, vaspitačima i učiteljima, jer u međuvremenu odrastaju generacije kojima je potrebna dragocena pomoć u razvoju.

Faze razvoja djece

 NTC program karakterišu tri faze sprovođenja:

1. Sastavni deo prve faze su razvojno podržavajuće aktivnosti koje podrazumjevaju kompleksne motoričke aktivnosti uključujući finu motoriku, dinamičku akomodaciju oka, rotaciju, ravnotežu, i kretanje djece.

2. Drugu fazu NTC programa karakterišu misaone klasifikacije, misaone serijacije i asocijacije.


3. Treća faza predstavlja rad na razvoju divergentnog i konvergentnog mišljenja, kao i funkcionalnog znanja.

   Sve tri faze NTC programa se sprovode kroz igru, koja kao intrinzična potreba djeteta predstavlja ključni faktor sprovođenja NTC programa. Ove tri faze sjedinjuju senzo-motorni i kognitivni razvoj djeteta.

3 FAZE RAZVOJA MOZGA

Razvoj mozga djece

FAZA 1

   Unutar mozga se odigrava borba za dominaciju među neuronima, stvaraju se nove veze između aktivnih neurona i novi komandni putevi. Podstiče se razvoj važnih centara u mozgu, formira se čitava mreža novih puteva. Neaktivni neuroni i putevi se gube. U toj stimulaciji neurona je odgovor na pitanje hoće li dete dosegnuti svoje biološke potencijale ili ne. Moramo pronaći interakciju vrtića, škole, učenja kroz igru, učenja pomoću novih tehnologija, ali i nečeg što roditelji potpuno zaboravljaju – jednostavne dečije igre, kakva je bila uobičajena do 10-20 godina: trčanje, skakanje, preskakanje, provlačenje, penjanje… To je jako važno jer je osnovna karakteristika ljudi uspravan hod, koji nas je evolutivno razvijao. Svi delovi mozga su na taj način usklađeni, povezani, sinhronizovano rade. Ako dete puno vremena provodi u ležećem ili sedećem položaju, slabije stimuliše određene regije kore velikog mozga. Na taj način se stvaraju uslovi za kasniju pojavu pojedinih kognitivnih ispada.

FAZA 2

   Reproduktivno učenje predstavlja sve veći problem za decu, jer je broj podataka koji se uči sve veći, a ovakav način učenja je najniži nivo učenja. Ovakav način učenja zahteva od deteta da nekoliko puta pročita lekciju, da je ponavlja nekoliko dana, a rezultat je da večinu “naučenog” zaboravi, a dešava se da i to što je naučeno ne može da poveže. Ovakav način rada je i zamoran, jer se dešava da učenik čita neku lekciju ili lektiru, a u jednom momentu ni ne zna šta je pročitao pa mora da se vraća nazad. Ili učenik/student mora da odgovara za ocenu dobro “naučenu” lekciju, a desi se da na postavljeno pitanje kaže da zna, ali ne može da se seti, pa čak i govori na kojoj stranici se nalazi tekst, u kom pasusu…ali nažalost teksta nigde nema. U NTC programu se uči nizom tehnika, kako naučiti gradivo na jedan drugačiji, interesantniji način koji više liči na igru. Moramo pomoći deci da školu shvate kao vid zabave, jer učenje je igra.

FAZA 3

   Od deset najtraženijih zanimanja danas, čak šest nije postojalo pre osam godina, što znači da mi spremamo decu za zanimanja koja još ne postoje. Očigledno da cilj obrazovanja mora da bude razvoj funkcionalnog znanja i sposobnost povezivanja. Ovaj deo NTC programa razvija sposobnost razmišljanja i povezivanja kroz rešavanje (konvergentno mišljenje) i sastavljanje (divergentno mišljenje) zagonetnih priča i pitanja.

Za prijave i dodatne informacije nas možete kontaktirati na:
☎️051/224-224 👈
📲065/333-335 👈
📩 info@oxfordec.com 👈

Share this post