Može li engleski jezik udvostručiti zaradu freelancerima

Može li engleski jezik udvostručiti zaradu freelancerima

Strani jezik otvara mnoga vrata u karijeri

“Učenje engleskog jezika može udvostručiti tvoja primanja i promijeniti kvalitet života tvoje porodice.”

Luis von Ahn – pokretač Duolingo-a o razlogu pokretanja aplikacije za učenje jezika u rodnoj Gvatemali.

 

Treba spomenuti da je prosječna plata u Gvatemali je preko 1300$ pa vjerujemo da je sve rečeno jako relevantno i za BiH.

   Tri glavna benefita učenja engleskog jezika su pristup svijetskoj bazi znanja, mogućnost poslovanja u globalnoj ekonomiji i poboljšana komunikacija.

Prva vrata u karijeri koja otvara strani jezik. Znanje. kurs engleskog jezika

Otvori vrata znanju

Jedna od najznačajnijih prednosti učenja engleskog jezika za freelancer-e sa Balkana je pristup znanju. Budući da engleski dominira internetom, postoji ogromna količina informacija i resursa na ovom jeziku a vrlo često se desi da kvalitetna knjiga ili materijal budu prevedeni na naš jezik otprilike u isto vrijeme kada zastare na svjetskom tržištu. Takođe, osim količine znanja i dostupnosti u pravom vremenu važna je i cijena, jer vrlo često svo to znanje možete pronaći besplatno!

  • Nekoliko vodećih univerziteta i istraživačkih centara u svijetu nudi online kurseve i tutorijale na engleskom jeziku koji freelancer-ima mogu dati informacije i vještine koje su im potrebne da postanu i ostanu konkurentni u svojoj profesjii.
  • YouTube – veliki broj profesionalaca svoje znanje besplatno prenosi putem ove video platforme. Na YouTube-u možemo naći tutorijale za svaku profesiju svih nivoa vještina. Julius Yego je 2016. osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama, samo 6 godina nakon što je uz YouTube tutorijale i savjete počeo trenirati jednu od najstarijih olimpijskih vještina, bacanje koplja. Materijala, savjeta, tutorijala, trikova… ukratko znanja na temu modernih profesija i samostalnog poslovanja je puno više. Zbog veličine tržišta koje engleski jezik otvara kao primarni poslovni jezik, većina relevantnih materijala je upravo na tom jeziku.
  • Podcasti, seminari i audio knjige – Jednom prilikom, jedan od mojih mentora me je pitao da li bih volio da se dok idem na posao, treniram, kosim i sl., savjetujem sa najboljim ljudima iz prodaje, marketinga, menadžme nta i drugih oblasti. Naravno, rekao sam DA! i on me je uputio na audio knjige. Isto vrijedi i za kvalitetne podcast-e i seminare. Kad hoćete i gdje hoćete slušate najuspješnije pojedince kako dijele svoje znanje, iskustva,”tajne uspjeha”, greške koje su ih kočile u napretku i sl. Sve što vam treba jeste da poznajete engleski jezik na višem/profesionalnom nivou.
  • Knjige – Većina poslovnih knjiga relevantnih za svjetsko tržište se izdaje prvo na engleskom jeziku, što zbog veličine tržišta što zbog ekonomske moći tog tržišta.
  • Kursevi – Kao i prethodni navedeni načini prenošenja znanja i kursevi su u većini slučajeva originalno na engleskom a odlični su jer imaju strukturu i organizaciju procesa učenja. Najbolji kursevi su napravljeni od strane stvarno iskusnih i uspješnih pojedinaca koji imaju stvarnu ekspertizu u oblasti koja vas interesuje i u kojoj želite napredovati. Većina ih ima opciju interakcije i feedback-a sa predavačem kroz diskusiju što poboljšava razumijevanje i prihvatanje informacija ili vještina. Takođe kursevi mogu uključivati i propratne materijale, knjige, video i druge materijale, koji će vam dati dodatne informacije i koje možete koristiti kad god vam zatreba neka informacija.
  • Većina ozbiljnih svjetskih časopisa je na engleskom jeziku, što je takođe još jedan koristan pristup najnovijim trendovima, iskustvima i znanju u nekoj poslovnoj oblasti.

Vrata tržišta, kurs engleskog

Mogućnost rada na međunarodnom tržištu je još jedna značajna prednost učenja engleskog jezika za svakog ozbiljnog profesionalca.

Ovaj benefit ne treba posebno objašnjavati, svi znaju da nije isto napraviti sajt za lokalni mali biznis i za neku firmu iz SAD-a, Britanije, Njemačke, Emirata i sl.
Budući da se engleski široko koristi u globalnoj trgovini i biznisu, mnogi strani klijenti i kompanije više vole rad sa nezavisnim izvođačima koji tečno govore jezik, zbog detalja projekta kao i podrške.

Učenjem engleskog jezika možete višestruko povećati potencijalnu klijentelu, što predstavlja velika otvorena vrata za uvećanje vašeg poslovanja. Na primjer, freelancer iz Bosne koji je specijalizovan za dizajn web stranica sada može kontaktirati klijente u SAD-u, Kanadi, UK, Australiji, Novom Zelandu itd. i isti posao koji i sada radi naplatiti višestruko. Svojim portfoliom na engleskom, promociji istog i jasnom komunikacijom na engleskom može pronaći i dobiti unosnije poslove

 • Takođe, znanjem engleskog jezika se otvaraju brojna vrata za pronalaženje klijenata. Vjerujem da svi znate za freelance platforme kao što su UpWork, fiverr, freelancer.com i druge. Iako na tim platformama možete postaviti svoje radove i usluge sa početnim znanjem engleskog, konkurencija je tolika da ćete se teško istaknuti sa opisima usluga i komunikacijom na lošem engleskom jeziku. U tom slučaju jedini način da se istaknete je stalno spuštanje cijena, što bi u prevodu bilo plaćanje ozbiljnog novca za neznanje. Takmičićete se sa početnicima u svojoj profesiji iako su vam vještine na puno većem nivou, samo zbog loše komunikacije.
3. vrata u karijeri

Karijera, engleski jezik, kurs, banja luka

Konačno, komunikacija. Učenje engleskog će vam pomoći da bolje komunicirate s kupcima i potencijalnim klijentima širom svijeta.

Veliki prodavci kao jednu od ključnih vještina spominju da je važno da komuniciramo nečijim jezikom a ne samo da razumijemo jedni druge. Iako zvuči teatralno, jako je važno kako vas potencijalni klijent vidi, a to će moći samo kroz komunikaciju, pisanu ili usmenu. Na osnovu vaše komunikacije i vašeg samopouzdanja u komunikaciji, nekad zavisi da li ste dobili projekat ili ne.

Koliko god bili sigurni u svoje vještine i znanja, bez kvalitetne komunikacije jezikom slušaoca, nećete moći prenijeti tu sigurnost svojim nesigurnim engleskim i izrazima i slengom iz omiljenog sitkoma ili filma.

Jasna i efikasna komunikacija je uz profesionalne vještine ključna za uspjeh svakog freelancer-a. 

Freelancer iz Bosne koji dobro govori engleski, na primjer, može voditi produktivne razgovore sa klijentom u Emiratima i shvatiti suptilnosti njihove kulture koje bi mogle imati utjecaja na projekat. Ovo može olakšati razvoj povjerenja i čvrstog radnog odnosa, što je od suštinskog značaja za dugoročni uspjeh svakog freelancer-a. 

 

Da zaključimo, kao freelancer, učenje engleskog jezika može značajno poboljšati Vaše profesionalne mogućnosti i perspektivu. Dobro poznavanje engleskog jezika nudi pristup znanju, mogućnost rada na globalnom tržištu i poboljšanu komunikaciju kako sa klijentima tako i sa potencijalnim klijentima širom svijeta. Sposobnost komuniciranja i pisanja na engleskom je preduslov za svakog freelancer-a koji želi biti uspješan na globalnom tržištu.

 

Share this post