Gostovanje Uroša Petrovića u Banjoj Luci

Gostovanje Uroša Petrovića u Banjoj Luci

Edukativnom centru Oxford je pripala čast da ugosti jednog od velikih umova današnjice, Uroša Petrovića. Svi polaznici koji pohađaju naš NTC program će dobiti jedinstvenu priliku da učestvuju na radionicama koje će voditi sam Uroš koji je ujedno i koautor ovog programa. Radionice će se održati u Domu Mladih u Banjoj Luci, 21.06.2016. godine. Radionice su zatvorenog tipa i rezervisane su isključivo za naše polaznike.

NTC sistem učenja je specijalizovani program za edukaciju roditelja, vaspitača i učitelja, koji usvojeno znanje i vještine mogu da primjene u svakodnevnim aktivnostima u radu sa djecom. Ovakav tip edukacije vaspitača, nastavnika i roditelja vrši se na seminarima, predavanjima i radionicama.

A ko je tačno Uroš Petrović?

Uroš Petrović je autor zbirki priča, romana, mozgalica, i pripovjetki za djecu i mlade. Njegova djela pomjeraju granice savremene srpske književnosti i naprosto tjeraju vijuge da se razmrdavaju dok istražujete najskrivenije kutke mašte i čudesan, zastražujući, neobični i raskošni svijet pisane riječi koji je pun humora.

Urošev roman Aven i jazopas u zemlji Vauka je bio predmet istraživanja mnogobrojnih naučnih radova, te je po mišljenju mnogobrojnih naučnika roman dobio titulu prve epske fantastike na srpskom jeziku. Osim djela za djecu i mlade, Petrović je takođe napisao i zbirku pripovjetki za odrasle pod nazivom Priče s one strane, objavio je pet edukativno-zabavnih knjiga u serijalu pod nazivom Zagonetne priče za koje je dobio 2 nagrade: Neven – za najbolje djelo iz popularne nauke, i Dositejevo pero kao nagradu najvećeg dječijeg žirija.

Na nagrađivanom djelu Zagonetne priče zasniva se dio programa NTC sistem učenja koji je koncipiran na način da podstiče razvoj funkcionalnog znanja i da pomaže rano otkrivanje talentovane djece i njihovu animaciju. Osnova ovih kretivnih radionica su priče – mozgalice, te inovativna forma zagonetnih pitanja koji su prlagodjene osnovnim školama i drugim obrazovnim ustanovama u zemlji i inostranstvu.

Uroševa knjiga Peti leptir je u naučnim krugovima ocjenjena kao prvi horor roman za decu koji je 2007. godine proglašeno najboljim romanom za djecu i mlade na srpskom jeziku, a autoru je dodjeljena nagrada Zmajevih dečjih igara Rade Obrenović. Za knjigu Misterije Ginkove ulice, koja je kombinacija priča za rješavanje i grafičke novele, pripala mu je nagrada kompanije Novosti Gordana Brajović, za najbolju knjigu za decu i mlade, a potom je dobio još jednom, najprestižniju nagrada iz oblasti kulture – Neven.

Djelo Misterije Ginkove ulice je prevedena na italijanski jezik, i nagrađena je priznanjem Estroverso u Udinama. Nastavak tog djela, Mračne tajne Ginkove ulice – roman u zagonetkama, nova je književna forma i još jedan autorov iskorak iz okvira ustaljenog u srpskoj književnosti. I za tu knjigu,deca su ga nagradila novim Dositejevim perom. Knjiga Deca Bestragije je takođe nagrađena priznanjem Zmajevih dečjih igara Rade Obrenović za najbolji roman namenjen mladima u 2013. godini. Ovo djelo predstavlja do sada neviđen splet epske fantastike, pseudoistorije sa elementima slovenske mitologije i pustolovne bajke.

Petrovićeve knjige su objavljene i u Mađarskoj, Grčkoj, Italiji, Makedoniji i Češkoj. Sva njegova djela se godinama nalaze na listi najčitanijih naslova književnosti za decu i mlade. Po romanu Peti leptir snimljen je prvi 3D igrani film u istoriji srpske kinematografije.

Uroš Petrović je dobitnik Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za doprinos kulturi kao i nekoliko drugih priznanja i nagrada, između ostalih i nagrade Zmajevih dečjih igara 2011. godine za doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu.

Svako njegovo druženje sa čitaocima, kako sa domaćim tako i sa onima van zemlje, jeste svojevrsni spoj književnog susreta, kreativne radionice i pozorišne predstave, umetničko-intelektualni performans koji uvek protiče u živoj, interaktivnoj atmosferi i potom se dugo pamti i prepričava.

Ovaj vrsni književnik je koautor programa NTC sistem učenja, i gostuje kao predavač u školama i na fakultetima u zemlji i inostranstvu. U velikom broju časopisa objavljuje članke i fotografije, kod nas i u svetu. Dobitnik je i najprestižnijih nagrada za fotografiju. Osnivač je Mensa World Photo Cup-a, globalnog fotografskog takmičenja. Jedan je od najuspešnijih rešavača IQ X testa na svetu.

Rođen je 1967. godine u Gornjem Milanovcu, a od 1975. godine živi i radi u Beogradu.

Više informacija o NTC radionicama pročitajte ovdje http://oxfordec.com/ntc-radionice-pocinju-sa-radom-u-banjoj-luci/ i nezaboravite da posjetite Dom Mladih 21.06.2016.

Očekujemo Vas!

Share this post