6 savjeta za efikasno ubrzanje učenja jezika i brže rezultate

Fast businessman

6 savjeta za efikasno ubrzanje učenja jezika i brže rezultate

   Učenje novog jezika može biti korisno iskustvo koje nudi širok spektar prednosti, od kognitivnih prednosti do poboljšanja prilika na karijernom putu. Međutim, mnogi polaznici koji uče jezik željni su pronaći načine da ubrzaju svoj napredak i brže postignu tečnost.

   Šest vrijednih savjeta koji vam mogu pomoći da ubrzate svoj put učenja jezika.

   Uključujući ove strategije u svoju rutinu učenja, ili početni kurs u Oxford edukativnom centru možete maksimizirati svoj potencijal za učenje i napraviti značajne iskorake ka tome da jako brzo počnete tečno govoriti novi jezik.

Uronite u jezik

travel, language    Jedan od najefikasnijih načina da se ubrza učenje jezika je uranjanje u kulturu i okruženje u kojem se jezik govori. Putovanje u inostranstvo u zemlju u kojoj se pretežno govori jezik može pružiti bogato lingvističko iskustvo. Immersion vas prisiljava da komunicirate s lokalnim stanovništvom, brzo se prilagodite i naučite jezik na praktičan i prirodan način. Istraživanje nepoznatih mjesta i uključivanje u razgovore s izvornim govornicima može poboljšati vaš vokabular, poboljšati vaše razumijevanje kulturnih nijansi i poboljšati vaše cjelokupno znanje i razumijevanje jezika. Amerikanci imaju dobar izraz koji bi u bukvalnom prevodu značio: “Nije dovoljno govoriti na nečijem jeziku, potrebno je govoriti njegovim jezikom.”

 

Fokusirajte se na izgovor sa profesorom

Pravilan izgovor je ključan za efikasnu komunikaciju na bilo kom jeziku. Potražite vodstvo vokalnog trenera ili profesora jezika koji je specijaliziran za podučavanje izgovora. Profesor vam može pomoći da razvijete tačan izgovor, intonaciju i ritam, osiguravajući da jasno prenesete svoje misli i izbjegnete potencijalne greške u komunikaciji. Pjevanje pesama na ciljnom jeziku takođe može biti dragocena vežba, jer poboljšava vaš izgovor, fleksiju i razumevanje jezika.

 

Posvetite se svakodnevnoj praksi

ponavljanje je majka ucenja   Redovna i posvećena praksa je ključ uspjeha u učenju jezika. Neka vam postane navika da praktikujete jezik svaki dan, čak i ako je to samo nekoliko minuta. Zakažite određeno vrijeme za učenje, bilo da se radi o svakodnevnom putu na posao, dok pripremate obroke ili u slobodno vrijeme, ali budite disciplinovani. Uradite to redovno, pa čak i kada vam se ne vježba. Uključite se u razgovore sa izvornim govornicima i ohrabrite prijatelje, porodicu ili partnere za razmjenu jezika da komuniciraju s vama na jeziku koji učite. Prebacite svoj telefon, profile na mrežama i sl. na jezik koji želite usavršiti. Zamišljajte sebe kako objašnjavate svakodnevne radnje koje radite nekome na jeziku koji usavršavate.

   Redovno vježbanje jača vaše vještine govora, slušanja, čitanja i pisanja, osiguravajući stalan napredak na vašem putu usvajanja jezika.

 

Prihvatite greške kao priliku za rast

Nemojte se plašiti da pogrešite kada učite novi jezik. Greške su vrijedne prilike za učenje koje vam pomažu da se poboljšate i izbjegnete ponavljanje istih grešaka. Okružite se pojedincima koji su spremni da vas isprave i daju konstruktivne povratne informacije. Vokalni trener ili nastavnik jezika u školi jezika može igrati ključnu ulogu u vođenju vas prema tačnosti i tečnosti. Prigrlite svaku grešku kao priliku da usavršite svoje vještine i fokusirajte se na kontinuirano poboljšanje umjesto da težite savršenstvu od samog početka. Vizuelizirajte sebe kako nekome objašnjavate grešku, jer učiti druge je najbrži i najbolji način da i sami nešto usavršimo.

 

Iskoristite moć ponavljanja i pamćenja

   Ponavljanje i pamćenje su efikasne tehnike za ugrađivanje novog vokabulara, fraza i gramatičkih struktura u vašu dugoročnu memoriju. Redovno pregledajte i ponavljajte prethodno naučeno gradivo kako biste ojačali svoje razumijevanje i držanje. Vježbajte pamćenje kompletnih fraza i rečenica, jer će to olakšati prirodnije i fluidnije razgovore. Pevanje pesama na ciljnom jeziku takođe može pomoći u ponavljanju i pamćenju, jer melodije imaju način da poboljšaju pamćenje.

   Važan savjet: trudite se da ne učite napamet tj. bubate. Naravno da nemate partnera za vježbanje ili profesora stalno uz sebe, ali možete da koristite moć vizuelizacije. Vaš mozak će vježbu jezika vezati za scenu, odnosno virtuelni događaj koji se odvio u vašoj glavi i puno lakše će zapamtiti jezičku vježbu nego ako samo suhoparno ponavljate neku frazu.

 

Koristite online testove i kvizove

kviz    Internet nudi obilje resursa za dopunu vašeg učenja stranog jezika. Iskoristite prednosti online testova znanja i kvizova prilagođenih vašem ciljnom jeziku. Ovi alati mogu procijeniti vaš napredak, identificirati područja za poboljšanje i pružiti vrijedne povratne informacije. Uz to, razmislite o angažovanju nastavnika jezika koji može provesti testove govora kako bi procijenio vaše konverzacijske vještine, uključujući upotrebu gramatike, odabir vokabulara i izgovor. Personalizirane povratne informacije od nastavnika mogu vam pomoći da poboljšate svoje jezične sposobnosti i premostite sve postojeće praznine.

Na sajtu Oxford edukativnog centra pod “KURSEVI JEZIKA”, možete uraditi ulazni test za željeni jezik, nakon čega će vam naši profesori odrediti trenuutni nivo znanja i savjetovati kako da unaprijedite proces učenja.

 

Zaključak

   Učenje jezika zahtijeva vrijeme, posvećenost i dosljedan trud. Međutim, primjenom nekih, ili najbolje svih šest savjeta možete značajno ubrzati i olakšati učenje jezika.

Share this post