Oxford Noć Vještica

Oxford Noć Vještica

Noć vještica (Halloween) je praznik koji se obilježava 31.10. u Velikoj Britaniji, Americi, Kanadi, Australiji. Ovaj događaj je postao naročito popularan među djecom koja se taj dan maskiraju i sakupljaju slatkiše.

U cilju upoznavanja naših polaznika sa običajima i kulturom zemalja čiji jezik učimo, Oxford edukativni centar organizuje radionicu na kojoj ćemo dubiti bundeve, praviti ukrase i maskice, te razne dekoracije.

halloween_workshop

Za naše odrasle polaznike u ponedjeljak 31.10. organizujemo projekciju filma otvorenog tipa u našim prostorijama.

Nekoliko zanimljivosti o noći vještica:

Prepoznatljiv simbol Noći vještica je izdubljena bundeva koja služi kao lampion (Jack-O’-Lantern). Prvi tradicionalni lampioni nastali su u Irskoj, a izrađivali su se od repe i krompira kako bi otjerali duhove i utvare. Tek kada je otkrivena Amerika, a sa njom i bundeve ova biljka je zamijenila dotadašnju upotrebu repe i krompira.

Naziv Halloween potiče od engleskog All-Hallows-even (all = svi, hallow = napraviti svetim, even =  evening = večer). To je noć kad se proslavlja praznik Svi Sveti koji nastupa jedan dan kasnije.

Po drevnim legendama i pričama, ovo je period kad je veo izmedju ovog i onog svijeta najtanji.

Trivia:

  • Rekord za najbržu izrezbarenu bundeve u svijetu drži Stephen Clarke. On je izrezbario bundevu u samo 16,47 sekundi.
  • Najveća bundeva na svijetu teži preko 850 kg.
  • Bundeve rastu u Sjevernoj Americi već pet hiljada godina.
  • Osoba sa strahom od Noći vještica ima poremećaj koji se zove Samhainofobija.

Priča o Jack O’Lanternu:

Nekada davno, u dalekoj zemlji Irskoj živio je škrtac Jack. Bio je to loš čovjek. Ne samo da je bio škrt, kako mu samo ime kaže, nego je bio i lopov, pijanica i lažac. A najdraže mu je bilo ukrasti od onih malo lakovjernijih.
Dobar glas daleko se čuje, a loš još i dalje i tako se malo po malo pročulo na sve strane o Jackovim podvalama. Pričalo se i da ima rep kao vrag. Srebrni rep ima Jack.
Vrag je slušao sve te priče i odlučio im stati jednom za uvijek na kraj. Pokazat će on da je vrag jedan jedini i na Nebu i na Zemlji i to bez konkurencije.
Jedne hladne, jesenske večeri Jack je, po običaju, lutao. Pun mjesec mu je obasjavao put. Jedino što je u tom trenutku htio je bilo domoći se nekog toplog puba.
Odjednom ugleda na cesti vrlo neobičan lik koji mu se zločesto ceri. Odmah mu je bilo jasno tko je to. Nije Jack bio previše iznenađen. Očekivao je da će prije ili kasnije vrag doći po njega.
Škrti Jack ne bi bio Škrti Jack da ne pokuša nasamariti čak i njega.
Zovne Jack vraga, ali ovaj ne odgovori ništa.
Jack: “Vraže! Budući da te vidim, pretpostavljam da mi je ovo zadnja noć na Zemlji….Imaš li što protiv da popijem zadnje piće? Mogao bi mi se ti i pridružiti prije nego odemo…..”
Vrag malo razmisli, ali ne nađe razloga zašto ne bi pristao i prihvati Jackovu ponudu u nadi da će možda i vidjeti kako Jack nekoga nasamaruje.
Došli su do puba i jedno, zadnje piće se pretvorilo u nebrojeno čaša. Kad je svitalo, Jack se digne da krene kući. Vrag skoči koliko je to mogao nakon cijele noći pijančevanja i zaustavi Jacka.

oxford_prica_o_jack_o_lantern

Vrag: “Stani malo…. Nisi platio!”
Jack kaže: “Nemam s čime. Pogledaj, nemam nijednog srebrnjaka.” i pokaže Vragu prazne džepove.
Vrag je i dalje inzistirao da Jack plati jer je Jack bio taj koji je njega pozvao na piće.
Nagne se Jack prema Vragu i šapne mu: “Imam ideju, Vraže. Ti si vrag i svi znaju da se možeš pretvoriti u štogod hoćeš. Pretvori se sada u srebrnjak. Ja ću s tim srebrnjakom platiti, a ti ćeš se kasnije opet pretvoriti u vraga i doći zamnom. “Ha, ha, ha”, nasmije se od srca vrag oduševljen s idejom. Ne prođe ni tren, a Jacku u ruci je stajao sjajan srebrnjak. Jack na brzinu stavi novčić u torbu kraj malog raspela kojega je ukrao to popodne i čvrsto zatvori torbu. Vrag se pokušao vratiti u svoj prvotni oblik, ali kraj raspela nije mogao.
Počeo je vikati i psovati iz torbe, ali ništa nije pomoglo.
Kaže Jack njemu: Maknut ću raspelo od tebe ako obećaš da me nećeš dirati godinu dana, a i ako umrem u međuvremenu, nećeš me odvesti u pakao. Vrag nije imao izbora i pristao je na dogovor.
Tako je Jack dobio još jednu godinu. Godina je proletjela brzo, a Jack se nije ništa promijenio. Ostao je lopov, pijanica i lažac.
Točno nakon godine dana, na istoj cesti gdje i prije, opet je ugledao poznato lice.
Jack: “Vraže, neću te pozvati na piće ovaj put. Možeš li mi, molim te, prije nego što umrem, samo još ubrati onu sočnu jabuku s vrha ovog stabla?”
Bez obzira na prethodno iskustvo, Vrag pristane i skoči na stablo. Ubere jabuku i pokuša sići, ali ne može. Pogleda malo bolje oko stabla, a Jacku ni traga. Onda začuje Jacka kako se valja od smijeha iz grmlja govoreći: “Uklesao sam križ na stablo!” i nastavi se smijati.
Vrag je bio bijesan što je opet dozvolio Jacku da ga prijeđe.
Predloži Jack sljedeće: “Pustit ću te ako mi obećaš da me nećeš dirati 10 godina, a i ako umrem u međuvremenu, nećeš me odvesti u pakao. Vrag opet nije imao izbora i prihvati Jackovu ponudu.
Nakon 7 godina jednako lošeg života kao i prije, Jack je umro u uvjerenju da mu je osigurano mjesto u raju. Međutim, kad je Jackova duša došla na vrata raja, nisu je pustili unutra. Odbijena je uz zabranu da ikada uopće i pogleda u nebo, a kamo li da proba ponovno ući. U pakao nije mogao jer je sam tako tražio.
Zbunjena duša je krenula lutati. Mrkli mrak. Odjednom ugleda poznato lice. Vrag.
Zbog obećanja, Vrag nije mogao uzeti sa sobom Jackovu dušu, ali mu je dobacio komad žara iz pakla da mu osvjetljava put. Da se ne ugasi, Jack je izdubio repu, probušio nekoliko rupa, stavio žar unutra i nastavio lutati jednako kao i prije.
Prozvali su ga Jack of Lantern.
Za jasnih noći, možete ga ponekad još uvijek sresti kako luta mračnim, uskim cestama.

Više o događajima možete pronaći na našoj fb stranici!

Share this post