TOEFL – FAQ

 

OD ČEGA SE SASTOJI TOEFL?

KAKO SE PRIJAVITI ZA TOEFL?

UPUTSTVO ZA PRIJAVLJIVANJE NA TOEFL

KAKO SE PRIPREMITI ZA POLAGANJE TOEFL TESTA

 

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) je najpriznatiji međunarodni certifikat iz poznavanja engleskog jezika, a nivo znanja se provjerava pomoću standardizovanog ispita i to kod stranih studenata, tj. onih studenata kojima engleski jezik nije maternji jezik. Ovaj certifikat se takođe zahtjeva od svih onih koji će boraviti, raditi ili upisati studije u inostranstvu.

Osim toga, mnogi programi za stipendiranje i agencije koje izdaju odobrenja ili potvrde služe se rezultatima sa TOEFL-a da bi procijenili koliki je nivo znanja engleskog kod prijavljenih kandidata.

 

TOEFL Vam pruža mnoge prednosti

Najpriznatiji je certifikat engleskog jezika na svijetu – Više od 8000 koledža, univerziteta i agencija u više od 130 država svijeta se oslanja na rezultate TOEFL-a prilikom odabira kandidata za upis ili za posao. Ova brojka uključuje i 100 najeminentnijih univerziteta na svetu.

Osim toga što je najpriznatiji, TOEFL je i najdostupniji – širom svijeta TOEFL se može polagati u više od 4500 testnih centara koji se nalaze u 165 zemalja širom svijeta. Svi dijelovi testa se polažu istog dana, za razliku od ostalih testova gdje se dijelovi testa polažu odvojeno, u različitim terminima i danima.

Brojke pokazuju da je TOEFL i najpopularniji test engleskog jezika na svijetu–istraživanja su pokazala da od svih međunarodnih ispita najveći broj studenata zna upravo za TOEFL. Do sada je ovaj certifikat dobilo preko 25 miliona ljudi u više od 180 zemalja svijeta.

OD ČEGA SE SASTOJI TOEFL?

Nova generacija TOEFL-a (Internet-based test) uvedena je 2005. godine. Prije toga se polagao tzv. Paper-based test.

TOEFL ispituje sve četiri jezičke vještine potrebne za efektnu komunikaciju: govor, slušanje, čitanje i pisanje. Naglasak je na korištenju engleskog jezika u komunikativne svrhe.

Zadaci zahtijevaju od kandidata da kombinuju više jezičkih vještina. Da bi postigli akademski uspjeh na koledžima i univerzitetima engleskog govornog područja, studenti moraju biti sposobni da kombinuju jezičke vještine u učionici.

Rezultati su dostupni na Internetu, i to 15 radnih dana nakon polaganja testa. Broj poena koje kandidat može da dobije kreće se od 0 do 120.

KAKO SE PRIJAVITI ZA TOEFL?

Prijava za TOEFL iBT vrši se preko Internet sajta www.ets.org/toefl, ili telefonom preko Regionalnog registracionog centra u Holandiji. Potrebno je da na ovom sajtu otvorite besplatni nalog koji će Vam kasnije služiti za primanje rezultata i prijavu ispita. Potvrdu da ste se uspješno registrovali možete dobiti klikom na opciju „Print and View Your Registration Confirmation“ kao i putem e-maila.

Edukativni centar Oxford je od septembra 2010. godine jedini OVLAŠTENI test centar u Republici Srpskoj za polaganje TOEFL-a. Ispit morate prijaviti 7 dana prije zakazanog termina testiranja. Cijena polaganja u Bosni i Hercegovini iznosi 180 dolara i vrši se kreditnom karticom, preko interneta. Ukoliko ne posjedujete kreditnu karticu, OEC Vam nudi mogućnost da za Vas, uz agencijsku nadoknadu, uplati novac potreban za polaganje testa. Rok za prijavu je 7 dana prije samog polaganja. Prijavljivanje nakon isteka predviđenog roka dodatno se plaća 35$!

Raspored polaganja TOEFL-a u Banjoj Luci možete vidjeti ovdje: http://www.ets.org/Media/Tests/TOEFL/tclists/IBT_b.html

UPUTSTVO ZA PRIJAVLJIVANJE NA TOEFL

1. Otići na adresu: https://toefl-registration.ets.org/TOEFLWeb/extISERLogonPrompt.do

Ukoliko ste novi korisnik potrebno je da se registrujete kao NEW USER u polju Sign Up.

Ispunjavanjem obaveznih (označenih crvenom zvjezdicom) polja u tom polju (korisničko ime, lozinka itd.) kreiran je Vaš Toefl iBT Account.

Nakon toga, vraćate se na početak i pristupate opciji Sign in.

2. Ispod Sign in polja unijeti ove podatke:

pod “User name” unijeti: korisničko ime izabrano u opciji Sign up

pod “Password” unijeti: lozinku koju ste izabrali u opciji Sign up

3. Klik na opciju “Register for a Test/Order Score Reports”

4. Sa kratkog spiska izabrati “TOEFL Test” pa “Continue” opciju/dugme ispod

5. Izabrati opciju/dugme “I So Sign And Agree”

6. Pod “County/location” sa spiska izabrati “Bosnia and Herzegovina”

 • pod “Region” izabrati “Banja Luka”
 • pod “Start test date” i “End test date” izabrati datum kada planirate polagati Toefl test
 • pritisnuti “Search”
 • Raspored polaganja testa u Banja Luci možete pogledati ovdje: http://www.ets.org/Media/Tests/TOEFL/tcl ists/IBT_b.html
 • na kraju kliknuti na “Koleks d.o.o PJ Edukativni centar Banja Luka (ITBH39A)”

7. Samo kliknuti “Continue”

8. Opet kliknuti “Continue”

9. Samo kliknuti “Skip”

10. Samo kliknuti “Continue”

11. Opet kliknuti “Continue”

12. Izabrati opciju “No thanks”, posljednju po redu i opet kliknuti “Continue”

13. Klik na “Confirm order”

14. Izabrati opciju “Electronic payment” pa “Continue”

15. Izabrati prvu opciju “Pay with a Credit Card or Debit Card with a Visa/MasterCard logo” pa “Continue”

16. Potrebno je da se unesu svi podaci sa kartice, a neophodni su ovi:

 • tip kartice: Visa, MasterCard, American Express, Discover ili JCB
 • kada izaberete Visa iskočiće još jedno polje, tu se unosi Security code (vizin sigurnosni kod; nalazi se desno od broja kartice u malom bijelom kvadratiću na samoj kreditnoj kartici)
 • unijeti broj kartice pod “Credit card number”
 • pod “First/last name” unijeti ime i prezime vlasnika kartice
 • pod “Street address 1” unijeti uličnu adresu koja je na kartici
 • pod “Country” izabrati zemlju koja je na kartici, u kojoj je kartica izvađena
 • pod “City” unijeti ime grada u kojem je kartica izvađena

Kada se sve to unese izabrati opciju “Buy”.

Ukoliko ne posjedujete odgovarajuću kreditnu karticu niti PayPal (detaljnije informacije na linku www.paypal.com), Edukativni centar može izvršiti registraciju i plaćanje za Vas uz proviziju od 40 KM (konvertibilnih maraka).

KAKO SE PRIPREMITI ZA POLAGANJE TOEFL TESTA

Oxford Edukativni centar vrši posebnu pripremu za polaganje ovog testa, sa knjigama i materijalima ovlaštenih izdavača (samog ETS-a, Cambridge University Press-a, Barron-a), uz posebne savjete, napomene i simulacije testa na računaru, u uslovima jednakim onima na testu.

Pripremiti se možete kroz individualnu nastavu ili grupni kurs.

Cijena instrukcija/individualnih časova je 20KM za čas od 45 minuta.

Grupni kurs obuhvata fond od 60 časova i cijena je 330KM.

Intenzitet i tempo rada je stvar dogovora polaznika i predavača!

Za pripremni kurs se možete prijaviti na tri načina: popunjavanjem online obrasca za prijavu, telefonom na 051/224-322, ili lično u našim prostorijama u ul. Nikole Pašića 4 u Banjoj Luci.

Takođe, na zvaničnom ETS sajtu (www.ets.org) možete pronaći mnoštvo korisnih informacija i linkova kako biste se i sami mogli dodatno pripremiti za TOEFL test. Veoma je bitno da ste upoznati sa samom strukturom i trajanjem testa kako biste na samom testu mogli biti fokusirani na zadatke koji su pred vama.

 

NA DAN POLAGANJA TESTA

 • dolazak je pola sata prije početka testa
 • neophodno je ponijeti pasoš ili neku drugu validnu identifikacionu ispravu/dokument
 • test traje 4h; predviđena je pauza od 10min; odlazak u toalet je dozvoljen
 • prilikom izlaska i ponovnog ulaska u test centar dužni ste pokazati identifikacione dokumente
 • upotreba mobilnih telefona je zabranjena

 

REZULTATI TESTA

Kroz dvije sedmice dobijate obaviještenje putem e-maila da su rezultati polaganja objavljeni na zvaničnom sajtu Toefla (www.ets.org).

Rezultate možete pogledati tako što se ulogujete na Vaš nalog (my toefl ibt account), u polje ‘’Sign in’’ unesete Vaše korisničko ime i lozinku koju ste dobili prilikom registracije i kliknete na „View Scores“ opciju.

 

KAD I KAKO SE DOBIJA CERTIFIKAT

Certifikat Vam u roku od nekoliko mjeseci stiže poštom na Vašu kućnu adresu koju ste naveli prilikom registracije na njihovom sajtu.

 

POSEBNE NAPOMENE

Savjetujemo Vam da Toefl polažete najkasnije dva do tri mjeseca prije isteka roka za upis na instituciju za koju Vam je potreban, kako biste mogli na vrijeme dostaviti rezultate testa, ili ih eventualno ponovo tražiti. Novo izdavanje rezultata se dodatno plaća (18$ po izvještaju o uspjehu, najkasnije 10 dana nakon polaganja testa).

Listu institucija koje priznaju Toefl test takođe možete pronaći na zvaničnom Toefl sajtu http://www.ets.org, opcija Who Accepts TOEFL Scores. Ova mogućnost je korisna iz razloga što prilikom registrovanja za Toefl test možete izabrati da se Vaši rezultati odmah po objavljivanju dostave instituciji u koju planirate aplicirati.